Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat u četvrtak je s većinom glasova odbacio rezoluciju koju su predložili čelnici demokrata, tražeći u njoj da postupno povlačenje američkih snaga iz Iraka počne u roku od 120 dana, a dovrši se idućeg proljeća.

Neobvezujuća rezolucija, oko čijeg je stavljanja na dnevni red tjednima trajalo nadmetanje minimalne damokratske većine i republikanske manjine u Senatu (51-49), odbačeno je s 50 glasova protiv i 48 za, 12 glasova manje nego što joj je trebalo za prihvaćanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Živahno u SAD-u Prvi put u 150 godina republikanci izglasali opoziv ministra, demokrat će zamijeniti lažljivca u Kongresu Ilustracija TIJESNA POBJEDA Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu: Kakve će posljedice osjetiti Ukrajina?

To je treći poraz koji su demokrati pretrpjeli u Senatu vezano uz taj dokument. 

Dva puta nisu imali dovoljno glasova da rezoluciju stave na
dnevni red a sada su ostali u u manjini, jer su tri demokratska senatora glasovala protiv - Mark Pryor i Ben Nelson, te Joseph Lieberman, nezavisni zastupnik koji je član demokratskog kluba u Senatu.

Od republikanaca, rezoluciju je podržao senator Gordon Smith, dok senator John McCain nije ni glasovao, dajući prednost predizbornom skupu u Iowi.

Istodobno je u Predstavničkom domu Kongresa, podršku Odbora za doznačavanje sredstava dobio nacrt zakona o izdvajanju dodatnih 100 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj godini, koji ratno financiranje uvjetuje povlačenjem američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 1. rujna 2008.

Taj bi zakon idućeg tjedna trebao na raspravu pred cijeli
Predstavnički dom a kasnije i Senat. 

Iz Bijele kuće je najavljeno kako će predsjednik George W. Bush, ako zakon i dođe do njega, vetom spriječiti da on stupi na snagu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene