Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush će iskoristiti pravo veta na odluku Senata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je sve republikanske kongresnike u Bijelu kuću kako bi učvrstio jedinstvo unutar svoje stranke u Kongresu, uoči njegove borbe vetom protiv zakona kojima većinski demokrati traže povlačenje iz Iraka.

Nakon što su Predstavnički dom i Senat donijeli zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu u kojima određuju raspored povlačenja američkih borbenih postrojba iz Iraka, Bush je zaprijetio kako će vetom spriječiti stupanje na snagu tog zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija TIJESNA POBJEDA Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu: Kakve će posljedice osjetiti Ukrajina? Slika nije dostupna Bush demokratima prijeti vetom

Istodobno je zatražio od Kongresa da mu uputi zakonski prijedlog očišćen od odredbi o povlačenju iz Iraka, kako bi se osiguralo normalno financiranje postrojba u ratu koje će, po njemu, doći u pitanje već oko 15. travnja.

Čelnici demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, Nancy Pelosi i Harry Reid, poslali su u srijedu pismo Bushu u kojem su istaknuli kako je Kongres 'zauzeo odgovoran kurs kojim udovoljava potrebama koje je ignorirala njegova administracija i raniji saziv Kongresa'.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je u četvrtak da Bush poštuje ulogu Kongresa, ali i Kongres treba poštivati njegovu ulogu.

'Mislim da su utemeljitelji naše zemlje odlično predvidjeli kako je bolje imati jednog glavnog zapovjednika koji vodi rat, umjesto 535 generala na Capitol Hillu koji pokušavaju činiti isto', istaknula je Perino.

Nakon što je glasovao za odbacivanje republikanskog pokušaja da se odredbe o povlačenju iz Iraka izbace iz zakona, Senat je u četvrtak s 51 glasom za i 47 protiv prihvatio zakon o izdvajanju dodatnih 122 milijarde dolara u ovoj godini za Irak i Afganistan, povrh 70 milijardi koje su već odobrene važećim proračunom.

Iako pravila Senata omogućuju manjini da traži da se zakoni donose kvalificiranom većinom od 60 glasova od mogućih 100, kod ovoga zakona to nije bio slučaj jer je interes manjinskih republikanaca da se ta sredstva što prije odobre.

Republikanci, koji u Senatu imaju 49 zastupnika, a demokrati 51, tvrde kako ne žele blokirati proračunski zakon za rat.

'Mislim da ako što prije ovaj zakon uputimo predsjedniku da stavi veto, to ćemo se ranije ozbiljno primiti zakona koji će osigurati novac postrojbama', ocijenio je čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell.

Bush je u govoru, koji je u srijedu održao pred Nacionalnim
udruženjem uzgajivača goveda, ponovio prijetnje vetom i naglasio kako će demokrati biti krivi ako američke snage ostanu bez financija.

'Kada govorimo o toj jako važnoj stvari, ja ću pružiti ruku
prijateljstva predsjedniku kako bih mu rekla 'stanite s prijetnjama. Novi Kongres je u gradu. Mi poštujemo vašu ustavnu ulogu, vi poštujete našu', komentirala je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Demokrati znaju da nemaju dovoljno podrške u Kongresu da bi s potrebnom dvotrećinskom većinom glasova srušili Bushov veto, no najavljuju kako će nastaviti s pritiskom sve dok se ne promijeni politika prema Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene