Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef venezuelske oporbe Henrique Capriles tražio je od Vrhovnog suda da se izjasni o mogućoj institucionalnoj krizi ako predsjednik Hugo Chavez ne dođe u četvrtak na polaganje prisege.


Podsjetimo, Chavez je gotovo četiri tjedna hospitaliziran na Kubi. "Ne znam što čekaju suci Vrhovnog suda. U ovom trenutku u Venezueli postoji sukob u vezi s ustavom, potrebna je arbitraža te institucije u tom sporu", rekao je Capriles novinarima.

Vezani članci Slika nije dostupna Venezuela: Pedeseti dan prosvjeda Slika nije dostupna Oporbeni vođa traži dokaz da je predsjednik Chavez živ

>> U Venezueli pozivaju na veliki miting: Vraća li se Chavez?

Chavezov protivnik na predsjedničkim izborima u listopadu pozvao je predsjednike latinoameričkih zemalja da ne prihvate igru vlade i ne odazovu se pozivima u Venezuelu u četvrtak. Predsjednici Bolivije Evo Morales i Urugvaja Jose Mujica su najavili svoj dolazak. Prema Ustavu šef države bi trebao 10. siječnja prisegnuti pred skupštinom na svečanosti u Venezueli i ne može se odgoditi.

Zamjenik predsjednika Nicolas Maduro je rekao da Chavez može prisegnuti čim to njegovo zdravlje dopusti, te da je svečanost 10. siječnja tek "formalnost". Capriles tvrdi da 10. siječnja završava jedan predsjednički mandat i počinje drugi, te u slučaju da predsjednik ne prisegne, on prestaje obnašati tu dužnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook