Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio veća ulaganja

Šef britanske vojske: "Rusija je najsloženiji i najrealniji sigurnosni izazov nakon hladnog rata"

Rusija (Foto: AFP)
Rusija (Foto: AFP) Foto: Afp
Šef britanske vojske upozorio je u ponedjeljak Britaniju na prijetnju koju predstavlja Rusija, "najsloženiju i najrealniju" od kraja hladnog rata, te zatražio veća ulaganja.

Šef združenog glavnog stožera britanske vojske general Nick Carter izjavio je da Rusija razvija sve agresivniju oružanu strategiju te da je u Siriji pokazala sposobnost korištenja projektila dugog dometa visoke tehnologije.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Dmitrij Medvedev Bivši predsjednik Rusije Medvedev upozorio na slanje vojske u Ukrajinu: "Nadam se da arogantni Britanci shvaćaju da bi to bila objava rata''

Rusija predstavlja "najsloženiji i najrealniji sigurnosni izazov s kojim se suočavamo nakon hladnog rata", izjavio je Carter u rijetkom govoru u javnosti tijekom kojeg je nadugačko iznosio detalje ruskih vojnih kapaciteta, a kao podrška poslužila mu je videosnimka na ruskom.

"Moramo paziti da ne upadnemo u samodopadnost, usporedbe s 1914. su jake", nastavio je on ispred Royal United Services Institute, britanskog centra specijalizirana za pitanja obrane i sigurnosti, sa sjedištem u Londonu.

"Naša se generacija navikla birati svoje ratove nakon hladnog rata. No možda nećemo moći birati hoćemo li biti u sukobu s Rusijom", dodao je on.

General Carter kazao je da su vojne vježbe koje je Rusija održala 2017. bili simulirani napadi na sjevernu Europu, od Kalinjingrada do Litve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene