Američkog predsjednika po povratku u SAD očekuju novi problemi uzrokovan ruskim vezama. Američki mediji prenose da je FBI proširio istragu kojom je, zbog kontakata s Rusima, obuhvaćen njegov viši savjetnik i zet Jared Kushner.


Obiteljska idila u Bijeloj kući nije dugo trajala. Muža Ivanke Trump navodno istražuje savezna policija. Zanima ih, tvrde mediji, niz sastanaka i priroda njegovih odnosa s Rusijom.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Rusija se osvećuje, potjerala 20 čeških diplomata. Dala im rok od 24 sata da napuste zemlju Jan Hamacek i Andrej Babis Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost''

"Gospodin Kushner već se dobrovoljno ponudio da s Kongresom podijeli sve što zna o tim sastancima. Jednako tako će se ponašati bude li kontaktiran u vezi s drugim istragama" rekla je Kushnerova odvjetnica Jamie Gorelick.

Viši Trumpov savjetnik se nakon pobjede na predsjedničkim izborima sastao s ruskim veleposlanikom u SAD-u i čelnikom ruske državne banke koja je pod američkim sankcijama. Istražitelje navodno zanima i razdoblje kampanje. U to je vrijeme Kushner bio zadužen za analizu podataka.

"Nazvao sam osobu koja radi u jednoj od tehnoloških kompanija s kojom sam surađivao. Molio sam ih da me nauče kako se služiti određivanjem ciljnih skupina na Facebooku", tvrdi Kushner.

Prilika za protivnike

Vijest o proširenju istrage Trumpovim je političkim protivnicima došla kao naručena.

"Često me pitaju što je tajna utjecaja na vlast. To se u posljednje vrijeme promijenilo. Obično bih odgovorio da se uključe u politiku ili diplomiraju na Harvardu. Sad mogu preporučiti kupnju knjige za dekriptiranje i učenje ruskog jezika", rekao je bivši američki državni tajnik i član Demokratske stranke John Kerry.

Kushner bi, prenose američki mediji, mogao imati važne informacije za istragu koju provodi FBI. To ipak, barem za sada, ne znači da je kriv.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr