Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekordna inflacija

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta u nikad većem problemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijska Arabija u siječnju je zabilježila najveću stopu inflacije u posljednjih pet godina, što je posljedica nezapamćenih rezova državnih subvencija.

Cijene goriva porasle su za 80% dok je indeks potrošačkih cijena na godišnjoj razini u siječnju porastao za 4.3 posto, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Ilustracija podaci DSZ-a Nema usporavanja rasta cijena: Imamo najvišu stopu inflacije u cijeloj eurozoni Ilustracija Zimmer frei Ljudi navalili registrirati apartmane: Što se krije iza toga?

2015. godinu, Saudijska Arabija je završila s inflacijom većom za 2.3 posto. Posljednje povećanje cijena energenata u zemlji dovelo je do značajnog porasta transporta, komunalija kao i stanovanja u prvom mjesecu 2016. godine.

Samo troškovi transporta u siječnju, u odnosu na prosinac, porasli su za 12.6 posto godišnje razine što je najveći porast posljednjih 21 godinu.

U nastojanju da se smanji rekordan deficit, Rijad je naredio povećanje cijene goriva za 80% te ukinuo subvencije za električnu energiju, vodu i ostale komunalne usluge. Cijene nafte i naftnih derivata izgubile su oko 70% vrijednosti otkako su sredinom lipnja 2014. godine počele padati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene