Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Earth Hour'

Sat vremena mraka za globalnu akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine svjetskih spomenika u subotu će biti u mraku, ali ne zbog nedostatka električne energije, već u sklopu projekta 'Sat za naš planet' (Earth Hour).

Cilj te akcije je promicanje borbe protiv klimatskih promjena, a ove godine ona se provodi tri mjeseca nakon neuspješnog summita o klimi u Kopenhagenu. Kao glavni akteri 'ugasit' će se Eiffelov toranj, piramide u Gizi, Zabranjeni grad u Kini, Harbour Bridge u Sydneyju, Burj Khalifa u Dubaiju, Empire State Building, spomenik miru u Hirošimi i druge poznate građevine. Predviđeno je da će u subotu 1200 zgrada diljem svijeta ugasiti rasvjetu u 20.30 sati po mjesnom vremenu. 'To je jedan sat u jednom danu u godini. Ne spašava se planeta isključivanjem svjetla u toku jednog sata, ali ono što mi činimo je poziv za globalnu akciju,' rekao je osnivač pokreta Andy Ridley.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Promjena je sve bliža Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda"

'Operacija Earth Hour trebala bi preći geografske i ekonomske granice,' dodao je. 'Earth Hour' se počeo održavati u Sydneyu 2007. godine, kada je 2,2 milijuna ljudi isključilo svjetla u svojim domovima, kancelarijama i drugim prostorima na 60 minuta, kako bi skrenuli pažnju na potrošnju struje i zagađenje zraka. Ovogodišnja akcija bi mogla biti najveća dosad, jer se broj zemalja koje sudjeluju s prošlogodišnjih 88 popeo na 125 zemalja. Događaju su se pridružile multinacionalne kompanije Google, Coca Cola, Hilton, McDonalds, Canon, HSBC i IKEA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene