Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije okupit će se na izvanrednom sastanku u srijedu u Bruxellesu kako bi razmotrili stanje u Egiptu i usuglasili zajedničko stajalište, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik diplomatske službe EU-a.


Odluka je donesena u ponedjeljak na sastanku veleposlanika EU-a zaduženih za pitanja sigurnosti, a potaknuta je eskalacijom krize u Egiptu i sukobima između egipatske vojske i pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Vezani članci Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to" Sudarila se dva vlaka u Egiptu - 5 Stravična nesreća u Egiptu: Sudarila se dva vlaka, najmanje 32 osobe poginule, više od 80 ozlijeđenih

>> Mubaraka usred kaosa u Egiptu puštaju na slobodu?

Šefovi diplomacije 28 zemalja EU razmotrit će moguće opcije kako bi reagirali na pogoršanje krize zadnjih dana te kako bi se pokušao izbjeći građanski rat.

Predsjednici Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso iznijeli su mogućnost da EU "preispita svoje odnose" s Kairom u slučaju nastavka nasilja.

Jedna od opcija je ukidanje financijske pomoći iako je EU odobrio krajem 2012. program od pet milijardi eura u korist Egipta za razdoblje 2012.-2014. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook