Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivani potez

Mubaraka usred kaosa u Egiptu puštaju na slobodu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnjeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka sud bi u sljedećih nekoliko dana mogao pustiti na slobodu. Neki su slučajevi protiv njega propali, a u drugima je prošao maksimalni period za zadržavanje u pritvoru.

Usred kaosa u kojemu se Egipat našao još od državnog udara početkom srpnja, a posebice proteklih dana nakon krvavog razbijanja skupova podrške svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju, slučaj protiv dugogodišnjeg autoritarnog vladara te države Hosnija Mubaraka (85) polako se raspada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kretanje mu je ograničeno VIDEO Mubarak helikopterom iz zatvora prebačen u vojnu bolnicu Slika nije dostupna Kaos se nastavlja Egipat: ElBaradeiju će suditi jer je podnio ostavku

>> Pokolj na Sinaju: U zasjedi ubijena 24 policajca

Prema informacijama Associated Pressa, koji se poziva na izvore u egipatskom pravosuđu, Mubarak bi unutar sljedećih 48 sati mogao nakon više od dvije godine biti pušten na slobodu. Državno je tužiteljstvo navodno odustalo od optužnice koja je njega i sinove teretila za pronevjeru i korupciju pa je sud naredio njegovo puštanje na slobodu.

U slučaju zločina počinjenih tijekom revolucije početkom 2011. godine, kada je smrtno stradao veći broj prosvjednika, protiv Mubaraka se vodi ponovljeni postupak. S obzirom da je od početka prvog (propalog) postupka prošlo više od dvije godine, i u tom je predmetu naređeno njegovo oslobađanje.

'Jedina pravna osnova za Mubarakovo zadržavanje u pritvoru je jedan drugi korupcijski predmet, no očekujemo da će i on biti riješen do kraja tjedna', rekao je Reutersu jedan od Mubarakovih odvjetnika Fareed el-Deeb.

'Preostala je još samo jednostavna administrativna procedura, koja ne bi trebala potrajati dulje od 48 sati. Do kraja tjedna trebao bi biti slobodan', dodao je el-Deeb.

Mubarak je, inače, Egiptom vladao punih 30 godina. Prije preuzimanja vlasti, bio je general u vojsci koja je nedavno izvela državni udar.

New York Times piše da bi njegovo oslobađanje moglo izazvati dodatnu nestabilnost u ionako kaotičnoj državi. Isti list navodi i mogućnost da će vlast možda pokušati pronaći način da ga i dalje zadrži u pritvoru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene