Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je, u intervjuu Al Hayatu u nedjelju, da želi pojačati međunarodni pritisak na Iran, u Vijeću sigurnosti UN-a i unutar EU-a.


"Budući da Iran ustraje u nepoštivanju međunarodnih obveza, želimo nastaviti jačati međunarodni pritisak u Vijeću sigurnosti i unutar EU-a", kazao je šef države u intervjuu, objavljenom uoči njegova dolaska u Rijad u trodnevni posjet Zaljevu (Saudijska Arabija, Katar,
Abu Dabi).

Vezani članci Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju"

Sarkozy se založio za to jačanje sankcija protiv Irana, koji se
sumnjiči da se želi opskrbiti nuklearnim oružjem, "kako bi ta zemlja pristala na sve međunarodne obveze, to jest prestala s osjetljivim aktivnostima i uvela dodatna jamstva koja zahtijeva IAEA.

Dok su ga pitali misli li da bi predsjednik George W. Bush mogao vojno napasti Iran prije kraja mandata, francuski predsjednik je kazao: "Naš cilj je rješenje dogovoreno u okviru multilateralnog sustava. Američke vlasti su se izjasnile u nekoliko navrata i na najvišoj razini u istom smislu. Rezolucije 1737. i 1747. UN-a smještene su pod 41. članak Povelje, koji isključuje primjenu sile".