Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan datum

Sarkozy lagao da je rušio Berlinski zid?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u nedjelju na svojoj Facebook stranici da je sudjelovalo u rušenju Berlinskog zida prije 20 godina, ali su francuski mediji proveli istragu i zaključili da vjerojatno ne govori istinu.

'Ujutro 9. studenoga vidjeli smo prema vijestima iz Berlina da se u njemačkom podijeljenom glavnom gradu sprema promjena. Alain Juppe i ja odmah smo krenuli za Berlin, htjeli smo sudjelovati u promjenama', napisao je Sarkozy. U tekstu se dalje navodi kako su on i Juppe, tada glavni tajnik stranke RPR i zamjenik pariškog gradonačelnika, do navečer stigli u Berlin i pohitali prema Brandenburškim vratima, gdje se okupilo veliko mnoštvo. Kasnije su otišli do kontrolne točke Charlie gdje su prešli na istočnu stranu grada i malim pijukom odlomili komadiće zida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisjećanja VIDEO: Kako je Berlinski zid stjecao svoj crni ugled Slika nije dostupna Obilježavanje pada Berlinskog zida. Rušenje 1000 domina i čaroban vatromet!

>> Sarkozy opet dobio pismo s metkom

Mediji proveli istragu, sporan datum 

Sarkozy je objavio i fotografiju toga događaja kao dokaz. Međutim, ono što je trebao biti portret mladog i entuzijastičnog Sarkozyja koji svjedoči povijesti u njezinu nastajanju, pretvorilo se u istragu francuskih medija koji dovode u pitanje ne odlazak u Berlin, već datum kada se to dogodilo. Le Figaro je u svojoj arhivi pronašao vijest da je Juppe toga dana bio na jednom primanju u Parizu. Pronađena je i njegova snimka emitirana u vijestima sljedećeg dana kako komentira rušenje zida, ali uopće ne spominje da je večer prije bio na licu mjesta. Juppe je jučer izjavio da mu sjećanje o točnom vremenu posjeta Berlinu nije toliko precizno.

Premijer potvrdio priču

Sarkozyjev ured je unatoč tome ostao pri priči da je predsjednik bio u Berlinu baš navečer 9. studenoga. Čak je dodao da je Sarkozy posve slučajno pokraj zida naletio na mladog Francoisa Fillona, današnjeg premijera. Fillon je pak, potvrdio priču i proširio je činjenicom da je te večeri sreo još jednog mladog francuskog političara, Alaina Madelina, koji će 90-ih godina postati ministrom gospodarstva. Unatoč Fillonovim dobrim namjerama to je tek izazvalo zbrku. Naime, Madelin je rekao da je u Berlinu bio dan nakon rušenja zida, ili možda čak i kasnije. 'Nitko nije mogao predvidjeti što će se tamo dogoditi i reagirati tako brzo', rekao je on. Sve je to izazvalo dosta komentara u francuskim medijima jer mnogi Sarkozyjevi sunarodnjaci smatraju da ponovo pokušava dominirati vijestima i skrenuti pozornost na sebe. Jedan je korisnik Facebooka Sarkozyja sarkastično zapitao je li istina da je iz prikrajka gledao krunidbu Napoleona za cara. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene