Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel suglasili su se na sastanku u Parizu da prema Iranu treba zadržati "odlučnost i dijalog".


"Sankcije i odlučnost su primorale Iran na suradnju. Svi znamo da kod iranskih čelnika postoji volja da se dokopaju nuklearnog oružja. Koliko brzo i kada?", zapitao se Sarkozy i poručio da "prijetnja postoji".

Vezani članci Iran predstavio novi dron Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali Teheran Švicarska diplomatkinja u Iranu poginula u padu sa zgrade u kojoj je živjela

Istaknuo je, međutim, kako prenosi AFP, da "to ne sprečava dijalog s Iranom".

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da "dijeli stajalište" svog francuskog kolege.

"Iran i dalje predstavlja opasnost", kazala je Merkel i ocijenila
prijetnje Irana da Izrael treba zbrisati s lica zemlje
"neprihvatljivim".

Merkel i Sarkozy su novinarima potvrdili da su razgovarali i o
Mediteranskoj uniji te da se slažu oko tog prijedloga.

"Mediteranska unija je za sve nas u Europi pravi izazov, i svim
europskim zemljama treba pružiti mogućnost da u njoj sudjeluju", kazala je Merkel i, kako ocjenjuje dpa, tako povukla riječi kritike izrečene dan ranije na račun Sarkozya da bi Mediteranska unija mogla rezultirati "korozijom same srži Europske unije".

Sarkozy se pred novinarima osvrnuo i na kritike zbog čestitke upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ustvrdivši da "nitko ne osporava da je bilo problema s provedbom izbora", ali i da "nitko ozbiljan ne može dovesti u pitanje činjenicu da je Putin dobio izbore".