Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvali su u srijedu sve političke stranke u toj zemlji da se do početka sljedećeg tjedna očituju o svojim kandidatima za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.


Nakon toga bi se odmah moglo odlučiti kome povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice" Švedski premijer Stefan Lofven Švedski premijer podnio ostavku: "Ovo je najteža politička odluka koju sam donio"

Nakon sjednice Predsjedništva BiH održane u Sarajevu objavljeno je da se od političkih stranaka pismeni prijedlozi očekuju do 12. prosinca.

Odmah po isteku tog roka bosanskohercegovački državni vrh razmotrio bi pristigle kandidature i odlučio koga imenovati za novog mandatara.

Najviše izgleda da dobije novi mandat ima aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji je ostavku na tu dužnost podnio 1. studenoga.

Taj postupak označio je početak duboke krize u zemlji s Špirić ga je obrazložio neslaganjem s odlukom visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka o izmjenama Zakona o Vijeću ministara.

Te izmjene kojima je utvrđen novi način sazivanja sjednica i
odlučivanja u Vijeću ministara ipak su ostale na snazi a politička kriza u zemlji stišana je nakon što je postignut kompromis o načinu preustroja policijskih snaga u zemlji što je dovelo i do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

Predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je kako smatra da premijerski mandat i dalje pripada toj stranci te je potvrdio da Špirić ostaje najozbiljniji kandidat i za novi mandat.

Sam Špirić nije se međutim izravno očitovao hoće li takav mandat i prihvatiti.

"Hoće li to biti Špirić ili netko drugi, vidjet ćemo", kazao je u
srijedu novinarima član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Ostalih pet stranaka koje su do sada činile vladajuću koaliciju u BiH potvrdile su spremnost za nastavak međusobne suradnje kao i to da neće mijenjati nikoga od svojih članova koji su do sada obnašali ministarske dužnosti.

Uz SNSD vlast u BiH dijele Partija demokratskog progresa (PDP) iz Republike Srpske, HDZ BiH i HDZ 1990. te Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH).