Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarajevo: optuženi za ratne zločine štrajkaju glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od 28 pritvorenika u zatvoru Suda BiH te u zatvoru u istočnom Sarajevu među kojima su i optuženi za ratne zločine štrajka glađu i odbija se pojaviti na suđenjima koja su u tijeku, prenijeli su lokalni mediji.

Štrajk je počeo u ponedjeljak kada su 23 zatvorenika u zatvoru Kula u okolici Sarajeva odbila primiti hranu a u utorak su im se pridružila još petorica pritvorenih u zatvoru državnog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Odvjetnik jednog od pritvorenih Duško Tomić kazao je novinarima da sudionici štrajka uzimaju samo vodu i lijekove, a temeljni razlog njihova prosvjeda je zahtjev da im se ne sudi prema aktualnim zakonima BiH, nego onima iz doba bivše Jugoslavije koji su bili na snazi u vrijeme kada su počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

Među štrajkašima je i Momčilo Mandić, ratni ministar pravosuđa u vladi bosanskih Srba koji je osuđen na devet godina zatvora zbog zloporaba povezanih s poslovanjem Privredne banke iz istočnog Sarajeva.

Protiv Mandića pred Sudom BiH u tijeku je drugi postupak zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine.

Zbog štrajka je pred Sudom BiH u utorak moralo biti odgođeno izjašnjavanje o krivnji četvorice bosanskih Srba optuženih za ratne zločine na području Srebrenice.

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović odbili su se pojaviti pred sucem s obrazloženjem da to nisu u stanju ni fizički ni psihički.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene