Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddamovi branitelji i dalje bojkotiraju suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braniteljska ekipa bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina nastavit će bojkotirati suđenje za genocid nad Kurdima koje se nastavlja u ponedjeljak, izjavio je za AFP jedan od branitelja Halil al-Dulaimi.

"Sastali smo se s predsjednikom Sadamom Huseinom 2. listopada i iznijeli mu niz primjedaba na suđenje. Dao nam je nalog da bojkotiramo raspravu u ponedjeljak", kazao je Dulaimi dan prije nastavka suđenja u Bagdadu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Slika nije dostupna Unatoč prijetnji bojkotom Saddam se pojavio na sudu

"Braniteljska ekipa odlučila je dakle bojkotirati cijelo suđenje za Anfal", dodao je.

Kako navodi Dulaimi, odluka je donesena zbog "upletanja iračke vlade" koja, po njegovu mišljenju, stoji iza opoziva sudca Abdallaha al-Ameryja.

Potonji je optužen za pristranost jer je izjavio da Sadam nije bio diktator. Mohammed al-Oreibi al-Halifa imenovan je za njegova
nasljednika.

Sadamu Huseinu i šestorici njegovih bivših zapovjednika sudi se za genocid nad Kurdima, naime za planiranje i provedbu vojne operacije Anfal 1987-1988. u kojoj je u Kurdistanu, kako navodi tužiteljstvo, pobijeno više od 180.000 ljudi.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene