Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države u utorak su upozorile Sjevernu Koreju zbog naznaka da Pjongjang planira pokusno lansiranje projektila dugog dometa, ističući da bi to smatrale 'beskorisnim i provokativnim'.


'Aktivnosti Sjeverne Koreje vezane uz projektile, njezin program projektila, izvor su zabrinutosti za cijelu regiju. Lansiranje balističkog projektila Sjeverne Koreje bilo bi beskorisno i, otvoreno govoreći, provokativno', rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood na brifingu za novinare.

Južnokorejska agencija Yonhap je izvijestila da su američke i južnokorejske obavještajne agencije nedavno primijetile vlak koji prevozi dugačak cilindričan objekt, za koji se vjeruje da je projektil Taepodong

Dužnosnik američkog programa protiv širenja nuklearnog oružja izjavio je kako satelitski snimci sugeriraju da "Sjevernokorejci pripremaju lansiranje projektila Taepodong-2", što je potez koji može povećati napetost s Južnom Korejom i u regiji.

'Čini se da Sjevernokorejci pomiču opremu povezanu s projektilom, no još je prerano reći hoće li nastaviti do stvarnog pokusa. Ako nastave s pripremama, posebno za pokus s Taepodongom, to će odmah biti uočeno. Taepodong nije baš nevidljivo oružje', rekao je taj neimenovani dužnosnik, prenosi The Wall Street Journal na svojoj web stranici. Pjongjang je posljednji puta testirao Taepodong 2006. no projektil se raspao ubrzo nakon polijetanja.

Vezani članci Rusija testirala projektil (Video: Screenschot/Rusko ministarstvo obrane) ) Rusija objavila snimku testiranja novog oružja: Moćni projektil juri 4 kilometra u sekundi! Sjeverna Koreja navodno ispalila projektil (Foto: AFP) Južna Koreja optužila Sjevernu za ispaljivanje projektila: Pyongyang kaže da je to ''obrambena vježba''

Južnokorejska agencija Yonhap je izvijestila da su američke i južnokorejske obavještajne agencije nedavno primijetile vlak koji prevozi dugačak cilindričan objekt, za koji se vjeruje da je projektil Taepodong. Pripreme za lansiranje vjerojatno će biti dovršene za mjesec ili dva, na novoj lokaciji na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, rekao je izvor za Yonhap.

Japanski dnevni list Sankei Shimbun navodi kako su špijunski sateliti otkrili da je veliki kontejner, koji može primiti projektil, dopremljen na lokaciju za lansiranje kod Tongchanga, oko 40 kilometara južno od granice s Kinom. Taepodong-2 ima najveći domet od 6.700 kilometara i teoretski može dosegnuti Aljasku. Analitičari ocijenjuju kako Pjongjang nastoji prisiliti novu američku administraciju Baracka Obame da sjedne za pregovarački stol te istodobno ojačati svoju pregovaračku poziciju, navodi The Wall Street Journal.