Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD i EU pritišću, Rusi zgorženi

Sankcije dužnosnicima i tvrtkama povezanih s Putinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imovina je zamrznuta direktorima Rosnefta i Rosteca, Putinovom savjetniku te pomoćniku ministra

Sjedinjene Države u ponedjeljak su uvele sankcije protiv još sedam dužnosnika ruske vlade i 17 tvrtki, dok se EU načelno dogovorila o proširivanju sankcija na dodatnih 15 osoba u sklopu jačanja sankcija protiv Rusije zbog njezinih poteza u Ukrajini, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Moskva je odmah zbog novih sankcija izrazila zgražanje te poručila da se radi o potpunom nedostatku razumijevanja onoga što se događa u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Ryabkov priprijetio je kako će odgovor Moskve biti 'jako bolan za Washington', penosi agencija Interfax, odnosno BBC News.

Bijela kuća je objavila da će sedmorici dužnosnika, među kojima je Igor Sečin, direktor najveće ruske naftne kompanije Rosneft i bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, zamrznuti svu imovina i ukinuti vize za SAD.

Koji su Putinovi suradnici pod sankcijama?

Senčin je, kako navodi BBC News, bio dužnosnik KGB-a i surađuje s Putinom još od početka 90-tih. Drugi na 'crnoj listi' je Sergej Čemezov kojeg Bijela kuća opisuje kao čovjeka od velikog Putinova povjerenja s kojim gaji čvrste veze još od osamdesetih.

Danas je Čemezov na čelu tvrtke Rostec koja između ostalog proizvodi oružje. Treći dužnosnik pod američkim sankcijama je Aleksej Pušikov je predsjednik odbora za vanjsku politiku donjeg doma ruskog parlamenta.

Oleg Belavantsev imenovan je ove godine za diplomatskog predstavnika, i to na poziv Putina. Peti Putinov suradnik pod sankcijama je Dmitrij Kozak koji je na mjestu pomoćnika ministra od 2008. godine ali je i prije obnašao važne dužnosti.

Evgenij Murov je general koji je na čelu Federalne sigurnosne agencije od 2000. dok u državnim službama sigurnosti radi od čak 1971. godine. Vyacheslav Volodin još je jedan kažnjeni suradnik ruskog predsjednika, a Bijela kuća uvjerena je kako je upravo na njegov savjet Putin došao na Krim.

Obama prijeti svima koji surađuju s Putinom

Washington će, osim sankcija pojedinim ruskim dužnosnicima, odbiti sve zahtjeve za izvoz visokotehnoloških proizvoda koji bi mogli koristiti ruskoj vojsci, a ministarstva trgovine i vanjskih poslova ukinuti će sve takve postojeće dozvole, priopćila je Bijela kuća.

Europski diplomati su istovremeno objavili da se EU načelno dogovorila oko zamrzavanja imovine i viza za još petnaest Rusa i da je službena odluka tek stvar formalnosti.

'Priopćenje Bijele kuće izaziva gađenje'

Imena sankcioniranih dužnosnika objavit će se u utorak u službenom glasilu EU-a, rekli su.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ribakov izrazio je "gađenje" zbog odluka SAD-a i EU-a, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

"Priopćenje glasnogovornika Bijele kuće (o sankcijama) izaziva gađenje", rekao je Ribakov.

Dodao je da to "pokazuje potpuni nedostatak razumijevanja među kolegama u Washingtonu o tome što se događa u Ukrajini". (Hina, BBC News, Business Insider)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene