Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gates odlučio

SAD: Ukinuta zabrana snimanja dočeka vojničkih lijesova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon će ukinuti 18-godišnju zabranu medijskog snimanja dolaska posmrtnih ostataka američkih vojnika u SAD, uz suglasnost njihovih obitelji, objavio je američki ministar obrane Robert Gates.

Odlukom se članovi obitelji ovlašćuju da izaberu hoće li dopustiti medijima pristup na dočeku posmrtnih ostataka vojnika u zračnoj bazi Dover, u saveznoj državi Delaware, što je režim kakav vrijedi i za snimanje pokopa vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona.'Odlučio sam da o medijskom praćenju procesa dostojanstvenog prijevoza u Doveru, odluka treba pripasti onima koji su najviše pogođeni - obiteljima palih', rekao je Gates na konferenciji za tisak u Pentagonu. 'Nismo željeli donositi odluku u njihovo ime', rekao je Gates, koji je reviziju dosadašnje politike proveo na zahtjev predsjednika Baracka Obame.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Ali već na ljeto... Tomašević izrazio žaljenje zbog toga što grad nije organizirao doček: Za sve okrivio nesporazum u komunikaciji Ilustracija vlada donijela odluku Dobre vijesti za vozače: Niže cijene goriva od utorka

Posebna radna skupina koja je provela reviziju, konzultirala je vojne službe i skupine koje predstavljaju vojničke obitelji, te odlučila ukinuti zabranu koju je uveo George H.W. Bush 1991. godine, za vrijeme Zaljevskog rata. Premda Pentagon to ne potvrđuje, u SAD je uvriježeno mišljenje da je ideja o zabrani začeta nakon invazije na Panamu u prosincu 1989., kada su SAD svrgnule dikatatora Manuela Noriegu, izvješćuju američki mediji.

Nakon konferencije za tisak predsjednika George H.W. Busha, njegov je glasnogovornik nešto duhovito primjetio pa su se Bush i novinari pred kamerama nasmijali. Na TV ekranima je istodobno prikazivano prenošenje vojničkih lijesova pokrivenih američkim zastavama, koji su stigli iz Paname.

Godinu dana kasnije, kada je počeo Zaljevski rat, Pentagon je zabranio medijsko praćenje dočeka vojničkih lijesova u bazu Dover. Nakon Gatesove objave ukidanja zabrane, prva se oglasila veteranske udruga VoteVets.org, dajući u priopćenju 'punu potporu' odluci. Nacionalni savez vojničkih obitelji, objavio je da 'cijeni osjetljivost' koju je pokazao ministar priznajući 'da obitelji moraju imati ulogu u odluci o medijskom praćenju'.

Udruga Ujedinjene vojničke obitelji, na drugoj je strani iskazala 'razočarenje s predsjednikovom odlukom da ukine zabranu što je bila na snazi 18 godina', ističući da većina vojničkih obitelji nije konzultirana, niti su poštovane njihove želje kod donošenja odluke. Prema dosadašnjoj zabrani, medijima je bilo zabranjeno fotografiranje lijesova prekrivenih zastavama oko 3.850 američkih vojnika ubijenih u borbi od 2001., u Afganistanu i Iraku, navodi Pentagon.

Američki mediji izvješćuju da je riječ o oko 5.000 mrtvačkih kovčega, jer je ukupan broj poginulih američkih vojnika u oba rata 4.905, prema posljednjim podacima Pentagona. Kritičari dosadašnje politike isticali su da sa zabranom snimanja dočeka poginulih vojnika američkoj javnosti nije dopušteno da doživi punu tragiku rata već je to prepušteno samo obiteljima palih vojnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene