Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhitli Afganistanca

SAD: Uhićenja zbog navodnog planiranja terorističkih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u nedjelju da su u Denveru, Kolorado, uhićeni 24-godišnji taksist iz Afganistana i njegov otac, pod optužom za davanje lažnih iskaza u saveznoj istrazi o terorizmu, te da je pod istom optužbom uhićen i treći muškarac u New Yorku.

Nadžibulah Zazi i njegov otac Muhamed Vali Zazi (53), uhićeni su od agenata FBI-a u subotu navečer u njihovom domu u predgrađu Denvera. Istodobno je u newyorškoj četvrti Flushing, uhićen Ahmad Vais Afzali (37), navelo je ministarstvo pravosuđa. Svako od njih optužen je da je svjesno i hotimice davao lažne izjave FBI-u u 'pitanjima vezanim za međunarodni i domaći terorizam', stoji u priopćenju. Sva trojica uhićenih, u ponedjeljak se trebaju pojaviti pred sudovima u Denveru i New Yorku. Ako budu proglašeni krivima, mogu biti osuđeni na do osam godina zatvora. FBI istražuje više pojedinaca u SAD-u, Pakistanu i drugdje zbog navodne urote da se izvede teroristički napad s podmetnutim eksplozivom na tlu SAD-a, ističe ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ministrica Obuljen Koržinek Nakon uhićenja Ministrica Obuljen Koržinek: "Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a" Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 5 milijunske malverzacije Afera postala još veća: Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, dekan i profesor

Upute za izradu eksploziva

U popratnim dokumentima podnesenim uz optužbu, FBI navodi da su istražitelji u Zazijevu iznajmljenom automobilu u New Yorku našli kompjutor sa skeniranih devet stranica rukom pisanih bilješki s uputama za izradu eksploziva, detonatora i drugih komponenti za eksplozivne naprave. Navodno upitan za te bilješke, tijekom prošlotjednih informativnih razgovora s agentima FBi-a, Zazi je kazao da ne zna ništa, stoji u dokumentima. Također se navodi da je 2008. Zazi dobio obuku o baratanju s eksplozivima i oružjem u kampu Al Kaide u Pakistanu.

Planirali napade na stadione?

Zazi je opetovano zanijekao bilo kakvu povezanost s Al Kaidom ili terorističkom urotom. Posljednja izvješća američkih TV mreža navode kako su Nadžibulah Zazi i Afzali u New Yorku 9. rujna, dva dana prije osme obljetnice terorističkih napada iz 2001., pokušali iznajmiti kamion kod tvrtke U-Haul u New Yorku, kako bi ga navodno iskoristili u bombaškom napadu na newyorški glavni kolodvor - Grand Central Station, te na stadione za baseball ili američki nogomet, odnosno druge slične mete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene