Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je SAD spreman 'normalizirati' odnose sa Sjevernom Korejom u slučaju da komunistički režim u Pjongjangu u cijelosti i uz mogućnost provjere okonča svoj program razvoja nukleranog oružja.


'Ako je Sjeverna Koreja spremna u cijelosti i provjerljivo ukloniti svoj nuklearni program, Obamina administracija bit će spremna normalizirati naše bilateralne odnose', rekla je Clinton u govoru pred Azijskim društvom u New Yorku. Dodala je da je SAD spreman ponuditi daljnju energetsku i humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji. U svom prvom programatskom vanjskopolitičkom govoru otkako je stala na čelo američke diplomacije, Clinton je kazala da će prvi posjet inozemstvu iskoristiti za jačanje odnosa s istočnom Azijom, kroz suradnju s Japanom, Kinom, Južnom Korejom i Indonezijom na području čiste energije, sigurnosti, trgovine i spriječavanja širenja nuklearnog oružja.

'Odlazim za Aziju spremna prenijeti poruku o želji Amerike za nepopustljivijom i ustrajnijom predanošću i angažmanom', rekla je Clinton, ističući kako je Obamina administracija 'privržena vanjskoj politici koja ne vrši pritisak, niti je ideologizirana'. Clinton je kazala kako će nastojati vratiti na 'kolosijek' šestostrane pregovore o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, u koje su uključeni SAD, Kina, Japan, Rusija i obje Koreje. Pregovori su u prekidu od prošle godine, kada su dužnosnici Pjongjanga odbili potpisati sporazum o koracima za provjeru opsega njihovog nuklearnog programa.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović putuje u SAD na sastanak s Bidenom i Hilarry Clinton Slika nije dostupna VIDEO: Gaf Hillary Clinton - poljubila japansku caricu

Ona je pozvala Sjevernu Koreju da se 'sudrži od bilo kakvih provokativnih akcija i riječi', koje mogu potkopati pregovore. Clinton će tijekom jednotjedne turneje na koju kreće u nedjelju posjetiti Tokio, Džakartu, Seul i Peking. Clinton će pružiti saveznicima, Japanu i Južnoj Koreji, sigurnosna jamstva SAD-a u vrijeme prijeteće retorike Pjongjanga, izraziti potporu Indoneziji, najmnogoljudnojoj muslimanskoj zemlji, te istražiti mogućnosti suradnje s kineskim čelnicima, najavili su njezini pomoćnici.