Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame, senatskom Odboru za obavještajne poslove prikazala je 13 snimki napada kemijskim oružjem u Siriji.


Američka televizijska postaja CNN je u posjedu 13 različitih video snimki prikazanih u Senatu koje su dokaz napada kemijskim oružjem u Siriji 21. kolovoza. Senatorima je rečeno kako su autentičnost snimki potvrdile obavještajne službe.

>> Obama Amerikancima: 'Sirija neće biti novi Irak ni Afganistan!'

Vezani članci Slika nije dostupna U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

Napad je navodno izvršila vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Videa prikazuju paniku na licima stanovnika, kao i fizičku reakciju tijela nakon što je kemijsko oružje načelo organizam.

Mnoge su snimke napada do sada bile objavljene na YouTubeu, ali ovih 13 dobilo je potvrdu autentičnosti.

Ovih 13 videa bi moglo biti ključno prilikom glasovanja o intervenciji američke vojske na Siriju, tvrde CNN-ovi izvori. 'Ove snimke će senzibilizirati Amerikance o tome da se ovdje ne radi samo o intervenciji, već da je to vojni napad u svrhu zaustavljanja takve vrste zvjerstva', rekao je bivši kongresnik Bill Richardson.

Videa, doduše, ne otkrivaju tko je odgovoran za napad, niti daju odgovor je li vojna intervencija u Siriji ispravan smjer aktivnosti američke politike.

Britanci: Prodavali smo Siriji kemikalije

Britanske kompanije prodavale su Siriji kemikalije koje su se mogle koristiti za proizvodnju kemijskog oružja korištenog u napadu na civile u kolovozu, piše Dialy Mail.

U razdoblju od srpnja 2004. do svibnja 2010. godine britanska Vlada izdala je pet dozvola za izvoz dvjema kompanijama, dopuštajući im da Siriji prodaju natrijev fluorid koji se koristi za izradu sarina.

Britanska vlada priznala je sinoć, da je kemikalije prodana Siriji, što je jasno kršenje međunarodnog protokola u prodaju opasne supstance.

Prodaje su izvršene u razdoblju kada je sirijski predsjednik Bashar al-Assad bio osumnjičen da skladišti kemijsko oružje te da može izazvati međunarodnu krizu.

Britanske firme dostavile su natrijev fluorid sirijskoj kozmetičkoj kompaniji za, kako tvrde, legitimne svrhe. Ali, obavještajci vjeruju da je Assad takve tvrtke koristio za usmjeravanje kemikalija u vojni program.

Znanstvenici iz laboratorija u britanskom vojnom kompleksu Porton Down dokazali su da je u kemijskom napadu 21. kolovoza u Siriji korišten sarin. To je dokazano nakon testiranja komada odjeće sa mjesta napada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook