Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Senator Craig podnio ostavku zbog seksualnog skandala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski senator Larry Craig, iz američke savezne države Idaho, u subotu je podnio ostavku zbog upada u policijsku klopku u muškom nužniku gdje je tražio seks.

Popustio je tako pritisku stranačkih kolega zabrinutih da će im skandal narušiti izglede na izborima iduće godine.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna Moshe Katsav podnio ostavku

"S tugom i dubokim žaljenjem objavljujem ostavku na dužnost u Senatu s 30. rujnom", rekao je Craig na konferenciji za tisak u gradu Boiseu, Idaho, okružen članovima obitelji i lokalnim dužnosnicima.

Uz pompozne zahvale i izražavanje priznanja članovima obitelji, kolegama, suradnicima i pristašama, kakve su uobičajene u SAD-u u svakom javnom istupu bez obzira na povod, Craig je ponudio ispriku za svoj postupak.

"Ispričavam se zbog onoga što sam izazvao. Jako mi je
žao...Ispričavam se narodu moje velike države Idaho što nisam bio u stanju ispuniti cijeli mandat za koji sam izabran", rekao je Craig.

Craig (62), politički veteran iz Idahoa s 18 godina služenja u
Senatu, našao se na udaru u ponedjeljak kada je u tisku objavljeno da je 11. lipnja uhićen u nužniku zračne luke u Minneapolisu, gdje je nudio seks policajcu u civilu, koji se nalazio u zasjedi radi pritužbi na seksualne aktivnosti u tom prostoru.

Prema policijskom izvješću, koje je prenio tisak, Craig je navodno ušao u odjeljak nužnika do policajca, gdje je počeo tapkati nogom, svojom nogom dodirivati policajčevu i provlačiti ruku ispod pregrade, što je policajac protumčio kao traženje seksa i uhitio ga.

Na prekršajnom sudu u Minneapolisu 8. kolovoza, senator je priznao krivnju za remećnje javnog reda i platio kaznu od 500 dolara. Kažnjen je uvjetno na godinu dana, a za ponavljanje prekršaja dobio bi 10 dana zatvora i još 500 dolara kazne.

Nakon objave izvješća, Craig je potvrdio uhićenje i priznanje
krivnje, tvrdeći istodobno kako je nije narušavao javni red i da je aerodromska policija krivo protumačila njegovo ponašanje kao traženje seksa.

"U vrijeme tog incidenta ja sam prigovorio policiji da je krivo
protumačila moje ponašanje. Nisam narušavao javni red. Trebao sam savjet odvjetnika u rješavanju te stvari. Nisam trebao priznavati krivnju, no želio sam to riješiti brzo i ekspeditivno", rekao je senator.

Naglasio je kako on "nije homseksualac i da voli svoju ženu" a za skandal je okrivio policiju i novinare.

Vodstvo Republikanske stranke u Senatu odmah ga je isključilo iz svih senatskih odbora i zatražilo da etički odbor doma ispita njegov postupak.

Američki mediji objavili su kasnije snimku i transkript Craigovog razgovora s policijom nakon uhićenja, što je samo pogoršalo njegov položaj, jer bilo očito da je neuvjerljivo negirao svoje ponašanje u nužniku, tvrdeći da je "obično sjedi široko raširenih nogu, da mu ne padaju hlače" i da je "rukom podigao papir s poda" i slično. 

Policajac, koji ga je uhitio, mirno je objašnjavao da je njegovo
ponašanje bilo istovjetno onome na koje svakodnevno nailazi kod seksualnih prekršitelja.

Televizijski i radijski voditelji u zabavnim programima u SAD, već se danima zabavljaju na račun Craiga, ponavljajući "ja nisam homoseksualac" ili "nikada nisam bio u Minneapolisu" u raznim prigodama, izazivajući salve smijeha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene