Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD razočarane slanjem ruskih pojačanja u Abhaziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države iskazale su nezadovoljstvo odlukom ministarstva obrane Rusije o namjeri slanja dodatnih vojnih snaga u separatističku gruzijsku pokrajinu Abhaziju, bez suglasnosti Gruzije.

Rusko ministarstvo obrane izjavilo je u subotu da je poslalo nenaoružano osoblje u odmetnutu gruzijsku regiju kako bi obnovili željezničku vezu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođena odluka Očekivanja Gruzije i Crne Gore za članstvo u NATO pale u vodu Slika nije dostupna Najveća akcija ikad Rusija pomiče svoje državne granice

"SAD je razočaran objavom ruskog ministarstva obrane o slanju dodatnih vojnih snaga, uključujući postrojbe za izgradnju pruge, u gruzijsku regiju Abhaziju bez suglasnosti gruzijske vlade", navodi se u priopćenju State Departmenta, objavljenom u subotu navečer.

Rusija je u Abhaziju poslala inženjerijsku postrojbu s 300 vojnika.

Tu je najavu posebno teško shvatiti u svjetlu izjave Gruzije u Vijeću sigurnosti UN-a od 30. svibnja da je suspendirala letove svojih bespilotnih letjelica nad Abhazijom, kao i konstruktivne napore predsjednika Mihaila Sakašvilija i drugih da se oživi mirovni proces s Abhazijom, ističe State Department.

U priopćenju se dodaje da su SAD izrazile zabrinutost vladi Rusije, te da su u kontaktu s gruzijskom vladom oko najnovije objave ruskog vojnog jačanja u Abhaziji.

Abhazija je gruzijska autonomna pokrajina koja je odcijepljenje proglasila 1992. godine, što su pratile silovite borbe, a na svom teritoriju ima kontigent od 2.500 ruskih vojnika, koji služe kao mirovne snage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene