Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države iskazale su nezadovoljstvo odlukom ministarstva obrane Rusije o namjeri slanja dodatnih vojnih snaga u separatističku gruzijsku pokrajinu Abhaziju, bez suglasnosti Gruzije.


Rusko ministarstvo obrane izjavilo je u subotu da je poslalo nenaoružano osoblje u odmetnutu gruzijsku regiju kako bi obnovili željezničku vezu.

Vezani članci Slika nije dostupna Očekivanja Gruzije i Crne Gore za članstvo u NATO pale u vodu Slika nije dostupna Rusija pomiče svoje državne granice

"SAD je razočaran objavom ruskog ministarstva obrane o slanju dodatnih vojnih snaga, uključujući postrojbe za izgradnju pruge, u gruzijsku regiju Abhaziju bez suglasnosti gruzijske vlade", navodi se u priopćenju State Departmenta, objavljenom u subotu navečer.

Rusija je u Abhaziju poslala inženjerijsku postrojbu s 300 vojnika.

Tu je najavu posebno teško shvatiti u svjetlu izjave Gruzije u Vijeću sigurnosti UN-a od 30. svibnja da je suspendirala letove svojih bespilotnih letjelica nad Abhazijom, kao i konstruktivne napore predsjednika Mihaila Sakašvilija i drugih da se oživi mirovni proces s Abhazijom, ističe State Department.

U priopćenju se dodaje da su SAD izrazile zabrinutost vladi Rusije, te da su u kontaktu s gruzijskom vladom oko najnovije objave ruskog vojnog jačanja u Abhaziji.

Abhazija je gruzijska autonomna pokrajina koja je odcijepljenje proglasila 1992. godine, što su pratile silovite borbe, a na svom teritoriju ima kontigent od 2.500 ruskih vojnika, koji služe kao mirovne snage.