Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države koje preispituju strategiju u Afganistanu možda će poslati još 40.000 vojnika u tu zemlju, rekao je u nedjelju republikanski senator John McCain, a najviši američki časnik na terenu misli da se pobuna ondje širi.


'Mislim da je to jedna od najslabije čuvanih tajna u Washingtonu: riječ je o 30.000 do 40.000 vojnika', rekao je u nedjelju za televizijsku mrežu ABC McCain, republikanski suparnik Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2008., odgovarajući na pitanje o broju dodatnih vojnika koje traži glavni zapovjednik američkih i savezničkih snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal. McCain je upozorio da je američka misija u Afganistanu osuđena na neuspjeh ako se stanje ne promijeni za dvanaest mjeseci.

Vezani članci Talibani prebili novinare koji su izvještavali o prosvjedu - 4 Talibani pucali na prosvjedu u Afganistanu: "Jedan mi je stavio nogu na glavu, zgnječio mi lice o beton. Mislio sam da da će me ubiti" Mimohod talibana u Kandaharu, ilustracija Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima

>> Tajni dokumenti otkrili: Gubimo rat u Afganistanu

Gotovo 65.000 američkih vojnika već je u Afganistanu. Do konca godine treba ih biti 68.000, zajedno s pojačanjem od 21.000 vojnika koje je predsjednik Obama već odobrio početkom 2009.

Hillary Clinton svesrdno zagovara povećanje vojnih snaga

Američki ministar obrane Robert Gates pak nije potvrdio nijednu procjenu o broju dodatnih vojnika. U nedjelju je u razgovoru za televizije ABC i CNN istaknuo kako očekuje da će Bijeloj kući trebati još 'nekoliko tjedana' da preispita svoju strategiju u Afganistanu. Oko povećanja američke vojne nazočnosti u Afganistanu žestoko se prepiru Obamini glavni savjetnici, piše u nedjelju New York Times.

Potpredsjednik Joe Biden i drugi predsjednikovi bliski suradnici, među kojima i Rahm Emanuel, glavni tajnik Bijele kuće i general James Jones, savjetnik za nacionalnu sigurnost, veoma su sumnjičavi kada je riječ o opravdanosti slanja vojnog pojačanja u Afganistan, kako navodi list.

Naprotiv, državna tajnica Hillary Clinton i Richard Holbrooke, posebni američki tajnik za Afganistan i Pakistan, svesrdno zagovarajući povećanje dodatnih snaga, tvrdi taj dnevnik. (Hina)