Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Prihvaćen zakon o povlačenju iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer je s tijesnom većinom glasova prihvatio zakon kojim se odobrava dodatno financiranje ratova u Iraku i Afganistanu u ovoj godini, ali i određuje kao cilj povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 1. travnja iduće godine.

Zakon kojim se odobrava 124 milijarde dolara, izglasan je s 218 glasova za i 208 protiv, uglavnom po stranačkoj podjeli doma, pri čemu su samo dva republikanska kongresnika prešla na suprotnu stranu i podržala zakon, dok je protiv njega glasovalo 13 demokrata.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna S 14 na 12 brigada Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Senat će o zakonu glasati u četvrtak ujutro, i ako ga prihvati kao što se očekuje, ući u otvoreni sukob s predsjednikom Georgeom W. Bushom koji je u više navrata najavio da će staviti veto na bilo koji zakon o odobravanju sredstava za rat, koji sadrži raspored za povlačenje snaga iz Iraka.

Reagirajući na prihvaćenje zakona u Kongresu, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako je zakon "razočaravajući pravni akt koji inzistira na datumu predaje, stavlja lisice na ruke američkim generalima i sadrži milijarde dolara izdvajanje nevezanih za rat".

"Večeras je Predstavnički dom glasao za neuspjeh u Iraku, i
predsjednik će staviti veto na taj zakon", navela je Perino u
priopćenju Bijele kuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene