Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Predstavnički dom u petak je izglasovao prijedlog zakona o financiranju saveznih agencija od 1. listopada do 15. prosinca i istodobno poništio zakon o zdravstvenoj skrbi poznat kao 'Obamacare', zanemarujući upozorenja demokrata da će poništiti tu inicijativu republikanaca.


Glasovanje je obilježila stranačka pripadnost pa je Predstavnički dom, u kojem su većina republikanci, s 230 prema 189 glasova uputio prijedlog Senatu u kojem većinu imaju demokrati. Oni će nastojati poništiti odredbu o Obamacareu i vratiti prijedlog zakona o financiranju donjem domu kako bi ga odobrio do 30. rujna i tako spriječio paralizu rada vlade idućeg dana.

>> Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo

To je bio 42. put u proteklih nekoliko godina da su republikanci u Predstavničkom domu glasovali za ukinuće ili značajne promjene zdravstvenih reformi predsjednika Baracka Obame kojima se želi omogućiti zdravstveno osiguranje milijunuma građana SAD. Senat je svaki put ignorirao odluke republikanaca.

No ovaj je put Predstavnički dom mjeru o Obamacareu vezao uz prijedlog zakona o financiranju vladinih agencija koji se mora izglasovati jer će, u slučaju da dva doma ne premoste međusobne razlike, te agencije od 1. listopada, početka nove fiskalne godine, morati zatvoriti vrata sve dok se dogovor ne postigne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Trijumf za Trumpa: Dobio je prvu bitku za ukidanje Obamacarea Slika nije dostupna VIDEO Obama naglo morao prekinuti govor u Bijeloj kući