Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoren više od tisuću dana

SAD pozdravlja oslobađanje iranskog pastora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD su pozdravile izvješća da su iranske vlasti nakon tri godine pustile iz zatvora baptističkog pastora Youcefa Nadarkhanija i dopustile mu da se sastane sa svojom obitelji.

Nadarkhani je bio zatvoren više od 1000 dana i suočen s prijetnjom smrtne kazne pod optužbom za aspostazu - otpadništvo, zbog prelaska s islama na kršćanstvo. Prošloga je tjedna oslobođen te optužbe i osuđen na tri godine zatvora zbog evangelizacije muslimana, što je kazna koju je izdržao u pritvoru pa ja oslobođen.

Pozdravljajući njegovo oslobađanje, glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je kazala da je Iran njegovim procesuiranjem 'jasno kršio međunarodne konvencije o ljudskim pravima'.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

>> SAD predao kontrolu nad 'afganistanskim Guantanamom'

'Unatoč toj vijesti, stanje vjerskih sloboda u Iranu ostaje teško. Veliki broj Iranaca ostaje u zatvoru i izložen je sudskom progonu samo zbog svoje vjere', istakla je Nuland.

Po njezinim riječima, više od stotinu bahaista, muslimana sunita, zoroasterijanaca i pripadnika derviških zajednica Gonabadi pate u zatočeništvu, a SAD poziva na njihovo hitno oslobađanje.

'Sjedinjene Države i dalje će podupirati Irance u borbi za poštivanje njihovih temeljnih ljudskih prava', kazala je Nuland u ponedjeljak na brifingu za novinare.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene