Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Velika pobjeda za nacionalni suverenitet'

SAD predao kontrolu nad 'afganistanskim Guantanamom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je u ponedjeljak afganistanskim vlastima predao kontrolu nad zatvorom Bagram, često nazivanim i 'afganistanskim Guantanamom' u kojemu se nalazi više od 3100 zatvorenika, uglavnom talibana i osumnjičenih terorista, u skladu s dijelom dogovora o transferu svih afganistanskih zatvora pod lokalnu kontrolu, a prije povlačenja NATO-ovih snaga krajem 2014.

'Danas svjedočimo ceremoniji predaje kontrole nad zatvorom Bagram afganistanskim vlastima', rekao je afganistanski ministar obrane Enajatulah Nazari.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana

Bagram je podignut prije desetak godina u blizini istoimene američke vojne baze, a nalazi se šezdesetak kilometara sjeverno od glavnog afganistanskog grada Kabula.

U njemu su zatočeni brojni talibani ili članovi Al-Kaide. Prije deset godina zatvor je postao simbol američke okupacije za brojne Afganistance.

>> Afganistanski talibani zaprijetili: Ubit ćemo princa Harryja!

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je kako je planirana predaja kontrole nad zatvorom velika pobjeda za nacionalni suverenitet.

Prema nekim navodima u zatvoru Bagram su se dogodili brojni slučajevi zlostavljanja zatvorenika, a među 3100 zatvorenika je i 50 stranaca. Glasnogovornik NATO-a Jamie Graybeal je pojasnio kako SAD još uvijek ima nadležnost uhićenja i zatvaranja osumnjičenika u Afganistanu, no da će nastaviti s transferom afganistanskih zatvorenika pod lokalnu vlast. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene