Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska prebacila je novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Jordana u američku bazu Tanf u Siriji, blizu granice s Irakom i Jordanom, pojačavajući svoju prisutnost u regiji, objavilasu dva obavještajna izvora.


Sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih tjedana, u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema Tanfu.

Vezani članci Gianna, kći ubijenog Goergea Floyda Šestogodišnja kćerkica ubijenog Georgea Floyda: "Moj tata je promijenio svijet!" Prosvjedi u SAD-u Pitate se u čemu je razlika između Afroamerikanaca i bjelačkog stanovništva SAD-a? Ove tri stvari pokazuju kakav je njihov položaj u vlastitoj zemlji

Washington je lansere dopremio na tursku granicu radi napada na položaje Islamske države. Nekoliko ih je puta upotrijebio s jordanske granice protiv militanata koji su se utvrdili u pustinji na jugoistoku Sirije.

Džihadisti su se pod jakim pritiskom u posljednja tri mjeseca povukli iz pustinje. Sada se pobunjenici koje podupire SAD bore protiv sirijske vojske i proiranskih milicija koji pokušavaju ponovno zauzeti područje od IS-a.

Tanf se nalazi blizu iračko-sirijskog graničnog prijelaza na glavnoj autocesti koja povezuje Bagdad i Damask.

Pobunjenici su bazu prošle godine preoteli IS-u kako bi spriječili Iran da je koristi za dopremu oružja sirijskoj vojsci. (Hina)