Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska prebacila je novi mobilni lanser dalekometnih raketa iz Jordana u američku bazu Tanf u Siriji, blizu granice s Irakom i Jordanom, pojačavajući svoju prisutnost u regiji, objavilasu dva obavještajna izvora.


Sustav HIMARS prebačen je u pustinjsku vojnu bazu podignutu posljednjih tjedana, u vrijeme eskalacije sukoba nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala proiranske snage kako bi ih zaustavila u napredovanju prema Tanfu.

Vezani članci Joe Biden Biden donio deset uredbi za jačanje borbe protiv korone: "Stvari će i dalje biti užasne prije nego što postanu bolje" Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović o Joeu Bidenu: "Jako dobro poznaje stanje u BiH i povijest odnosa na području Europe. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada"

Washington je lansere dopremio na tursku granicu radi napada na položaje Islamske države. Nekoliko ih je puta upotrijebio s jordanske granice protiv militanata koji su se utvrdili u pustinji na jugoistoku Sirije.

Džihadisti su se pod jakim pritiskom u posljednja tri mjeseca povukli iz pustinje. Sada se pobunjenici koje podupire SAD bore protiv sirijske vojske i proiranskih milicija koji pokušavaju ponovno zauzeti područje od IS-a.

Tanf se nalazi blizu iračko-sirijskog graničnog prijelaza na glavnoj autocesti koja povezuje Bagdad i Damask.

Pobunjenici su bazu prošle godine preoteli IS-u kako bi spriječili Iran da je koristi za dopremu oružja sirijskoj vojsci. (Hina)