Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki State Department objavio je u srijedu da podržava postavljanje civilnog koordinatora u Afganistanu kako bi pomogao vladi predsjednika Hamida Karzaija da poboljša sigurnost i gospodarstvo zemlje.


Glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly, koji je zanijekao izvješća da bi koordinator trebao biti nadređen Karzaiju, rekao je da će državna tajnica Hillary Clinton o toj ideji razgovarati sa saveznicima u Bruxellesu krajem ovoga tjedna. 'To je za nas način da bolje podržimo napore u Afganistanu kako bi ta zemlja mogla sama brinuti za svoju sigurnost, te da bi se osigurala bolja gospodarska budućnost afganistanskom narodu', rekao je Kelly na konferenciji za novinare. 'To nikako nije pokušaj da se potkopa ili zaobiđe afganistanska vlada', naglasio je Kelly.

>> 'U Afganistan ne idemo ubijati, već pomagati'

Vezani članci Migranti, ilustracija Nestala kraj Slunja: Policija od kraja kolovoza traži djevojčicu (11) iz Afganistana Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti"

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je objavio odluku o slanju 30.000 dodatnih vojnika u Afganistan kako bi se potisnulo talibane iz područja koja su zauzeli na jugu i istoku zemlje, zaštitilo naseljena središta i do listopada 2010. osposobilo oko 134.000 afganistanskih vojnika i 98.000 policajaca da preuzmu u ruke sigurnost zemlje. Prema tome planu, u srpnju 2011. počelo bi povlačenje američkih snaga iz Afganistana. (HIna)