Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD odaje počast žrtvama masakra na sveučilištu Virginija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri dana nakon masakra na Tehničkom sveučilištu Virginija, u kojem je korejski student Cho Seung-Hui ubio 32 svojih kolega i profesora te na kraju počinio samoubojstvo, danas se diljem SAD-a odaje počast žrtvama bdijenjem uz svijeće, minutom šutnje, misama zadušnicama i zvonjavom crkvenih zvona.

Guverner savezne države Virginije, Tim Kaine, petak je proglasio danom žalosti, udruga studenata Virginia Techa (VT) organizirala je "Dan nade za Hokie" (nadimak studenata VT-a prema tradicionalnom pokliču kojim bodre svoje sportske ekipe), pozivajući sve nekadašnje i sadašnje studente te prijatelje škole da se obuku u boje sveučilišta - narančastu i smeđu.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Osnovna škola Vladislav Ribnikar Pronađen nož kod učenika u školi u kojoj je dječak ubojica napravio masakr: "Djeca su dovoljno traumatizirana" Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena DIRLJIVE SNIMKE Pogledajte kako su se obožavatelji u hrvatskim gradovima uz pjesmu i pljesak opraštali od legendarnog Đorđa Balaševića

U podne će na zvonjavu zvona svi stati i odati počast minutom
šutnje na cijelom sveučilištu, uključujući i Drill Field na kojem je postavljeno improvizirano spomen obilježje žrtvama masakra.

Članovi obitelji, kolege i prijatelji koji žale za ubijenima počeli
su se okupljati u petak ujutro kraj spomenika na Drill Fieldu,
ispisujući posljednje poruke žrtvama na velikim panoima postavljenim u blizini.

U Prezbiterijanskoj crkvi u Blacksburgu poslije podne će biti
održana misa zadušnica profesoru biomehanike Kevinu Granati, ubijenom u masakru.

Guverner Kaine pozvao je zajednice diljem SAD-a da u petak
organiziraju komemoracije za žrtve najtežeg pojedninačnog ubilačkog pohoda u modernoj povijesti SAD.

Mise zadušnice bit će održane u gradovima diljem zemlje, uključujući Virginia Beach u Virginiji, Arlington u Teksasu, Saettle u državi Washington, Georgetown u Kentuckyu te u glavnom gradu Washingtonu.

Odavanje počasti žrtvama masakra na Virginia Techu podudara se s osmom obljetnicom pokolja u srednjoj školi Colombine u Littletonu, Colorado, u kojem su 20. travnja 1999. dvojica učenika ubila 13 svojih kolega i sebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene