Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajna afera

SAD nema komentara o protjerivanju obavještajca iz Berlina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća odbila je u četvrtak komentirati protjerivanje šefa američkih obavještajaca iz Njemačke.

Riječ je, po BBC-ju, o službeniku CIA-e iz američkog veleposlanstva u Berlinu, dok France Presse navodi da je protjeran glavni predstavnik američkih obavještajnih agencija u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti" Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 dobar okvir Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji

'Vidjeli smo te informacije i nemamo nikakvih komentara o takozvanoj obavještajnoj aferi', rekla je glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Cailtin Hayden.

'Naši odnosi u području sigurnosti i obavještajnih djelatnosti s Njemačkom jako su važni i osiguravaju sigurnost Nijemcima i Amerikancima', dodala je. 'Ključno je da se suradnja nastavi u svim područjima i nastavit ćemo održavati kontakte s njemačkom vladom preko odgovarajućih kanala'.

Glasnogovornik njemačke vlade opravdao je u četvrtak protjerivanje špijuna 'izostankom suradnje' s Washingtonom u slučaju američkih agenata razotkrivenih u Njemačkoj zadnjih dana.

SAD uobećao suradnju s Njemačkom oko pitanja uhićenog dvostrukog agenta

Prošloga je tjedna uhićen 31-godišnji njemački obavještajac pod sumnjom za špijuniranje u korist SAD-a, a njemačko pravosuđe potvrdilo je u srijedu da istražuje novi slučaj navodnog špijuniranja za stranu zemlju. Mediji navode da je riječ o jednom vojnom dužnosniku koji je špijunirao za SAD.

Prve informacije objavljene u petak o suradniku njemačke obavještajne službe (BND) osumnjičenom da je radio za CIA-u prilično su razbjesnile Berlin koji je ionako nezadovoljan američkim ponašanjem otkako je lani otkrivena afera o špijuniranju elektroničkih komunikacija u svijetu koje je provodila američka agencija NSA, uključujući mobitel kancelarke Angele Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene