Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova špijunska afera na relaciji SAD-Njemačka

SAD uobećao suradnju s Njemačkom oko pitanja uhićenog dvostrukog agenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države odbile su u ponedjeljak komentirati informacije o njemačkom dvostrukom agentu koji je navodno radio za njih, ali su potvrdili da će surađivati s Berlinom kako bi se riješio ovaj spor.

"Surađivat ćemo s Njemačkom kako bi se ovo pitanje riješilo na pravi način", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest dodajući da ne može govoriti o pitanju vezanom uz obavještajne službe. Njemački je tisak izvijestio da je agent radio za njemačku obavještajnu službu (BND). Uhićen je u srijedu, a od 2012. radio je za CIA-u i Sjedinjenim Državama predao više od 200 dokumenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U strahu od humanitarne katastrofe UŽARENA TELEFONSKA LINIJA 'Pritisak se mora izvršiti, moramo brzo djelovati' Slika nije dostupna Milijarde eura Obama obećao Merkel da će 'bitno' pridonijeti rješavanju izbjegličke krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je te informacije ocijenila ozbiljnima. "Pokažu li se izvješća točnima, to će biti ozbiljan slučaj", rekla je Merkel na konferenciji za novinare koju je u Pekingu održala s kineskim premijerom Liom Keqiangom.

Njemački špijun SAD-u predao preko 200 strogo povjerljivih dokumenata

"Za mene će to biti u jasnoj kontradikciji s onim što podrazumijevam pod suradnjom punom povjerenja između agencija i partnera", kazala je Merkel. Earnest je potvrdio da su odnosi SAD-a i Njemačke iznimno važni i vrlo bliski. "Naše je partnerstvo izgrađeno na poštovanju, desetljećima suradnje i zajedničkim vrijednostima", istaknuo je.

Dodao je da američki predsjednik Barack Obama i Angela Merkel nisu spominjali tu temu tijekom telefonskog razgovora u četvrtak koji je bio isključivo posvećen situaciji u Ukrajini. No, američki veleposlanik u Njemačkoj pozvan je u petak navečer u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu radi razgovoria o informacija po kojima je 31-godišnji muškarac dvije godine SAD-u davao dokumente. CIA je odbila komentirati navode.

Njemačko-američki odnosi već su narušeni prije nekoliko mjeseci kada je bivši savjetnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden iznio podatke o opsežom programu špijuniranja, usmjerenom posebice na Njemačku i mobitel Angele Merkel.

Posljednjih mjeseci Obama je nastojao smiriti Merkel, obećavši joj u siječnju da se "njemačka kancelarka ubuduće neće morati bojati da je SAD špijuniraju". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene