Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD namjerava izgraditi visoki granični zid u Teksasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada objavila je da planira izgraditi 110 kilometara dug i 5 metara visoki granični zid u južnom Teksasu, koji bi dijelom prolazio kroz zaštićeni rezervat prirode.

Na vladinu objavu odmah su se oglasili i lokalni protivnici zida te najavili nastavak borbe protiv njegove izgradnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN i Vijeće Europe kritizirali odluku Mađarska započela izgradnju ograde duž granice sa Srbijom Slika nije dostupna Čeka se Obamina potvrda SAD: 600 milijuna dolara za sigurnost na granici s Meksikom

Planovi o zidu za koji vlada tvrdi da ga mora izgraditi kako bi
usporila ilegalno useljavanje iz Meksika otkriveni su u ponedjeljak kad je cjelokupni projekt prvi put dan na javnu raspravu.

Američka Agencija za carinsku i pograničnu zaštitu, nadležna za zid, priopćila je da će biti izgrađen od 21 međusobno nepovezanih segmenata, koji će biti postavljeni na strateškim točkama uzduž Ria Grande, da mora biti toliko čvrst da može izdržati udar 5 tona teškog vozila koje se kreće brzinom od 70 kilometara na sat, ali i da mora biti 'oku ugodan'.

Zid je dio plana vlade da izgradi ukupno 1100 kilometara ograde uz američko-meksičku granicu, a osim snažnog protivljenja lokalne zajednice u južnom Teksasu, koja je u velikoj mjeri hispanskog podrijetla, projekt zida naišao je na otpor aktivista za zaštitu prirode, jer dijelom prolazi kroz Nacionalni rezervat prirode doline Ria Grande.

Taj se rezervat smatra jednim od biološki najraznovrsnijih u SAD, a zaštitari prirode tvrde kako bi ograda mogla ugroziti ugrožene vrste poput ocelota.

'Ograda, iako nije u jednom komadu, znači katastrofu za divlje
životinje koje žive uz rijeku', rekao je Jim Chapman, predsjednik Rio Grande Valley Sierra Cluba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene