Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska je u ponedjeljak započela izgradnju ograde duž svoje granice sa Srbijom u nastojanju da zaustavi ilegalne migrante u pokušaju da uđu u zemlju.


Njemačka kancelarka Angela Merkel odluku je nedavno nazvala besmislenom.

Vezani članci Slika nije dostupna 1000 IZBJEGLICA SVAKI DAN 'Iscrpljeni su, imaju rane i padaju po zemlji' Slika nije dostupna ORBANOVA NAJAVA IZAZVALA KONTRAEFEKT Sve više migranata iz Srbije prelazi u Mađarsku

Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.

Mađarska je od početka godine registrirala više od 70.000 migranata, u odnosu na 43.000 koliko ih je u zemlju ušlo tijekom cijele prošle godine.

DRAMA NA GRANICI 106 migranata umalo se ugušilo u kamionu, vozač pobjegao

Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook