Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Ukrajini

SAD nametnuo sankcije stotinama ruskih subjekata: "Akcije će dodatno stegnuti škripac Putinovih mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sjedinjene Države i njezini partneri u petak su najavili nove kazne Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodatno pojačavši neke od najtežih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji.

SAD je svojom akcijom u petak ciljao na rusko izbjegavanje sankcija, buduće energetske prihode i vojno-industrijske opskrbne lance, nametnuvši sankcije na više od 300 meta.

Taj korak poklapa se s prvim danom trodnevnog samita zemalja članica G7 (industrijski najrazvijenijih) u Japanu i označava posljednje u nizu sankcija i kontrola izvoza koje ciljaju Moskvu, a usmjeren je na tisuće ciljeva i nametanje oštrih zabrana Rusiji zbog njezine invazije Ukrajine prošle godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Na popisu traženih Rusija izdala nalog za uhićenje haškog tužitelja: Vratili mu za Putina

"Današnje akcije će dodatno stegnuti škripac Putinovih mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju i unaprijedit će naše globalne napore da sasječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija", rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ministarstvo financija priopćilo je da je nametnulo sankcije za 22 osobe i 104 subjekta s nadležnošću u 20 zemalja, a State Department ciljao je gotovo 200 osoba, subjekata, plovila i zrakoplova.

Američke sankcije su također proširene na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, te sada bilo koja osoba ili subjekt koji djeluje u tim sektorima može biti pogođen sankcijama.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "Maloumni čelnici" Medvedev snažno zaprijetio: "Na ovo ćemo morati oštro odgovoriti svim mogućim sredstvima"

Bidenova administracija također je zaustavila izvoz širokog opsega potrošačkih dobara u Rusiju u petak.

Uvrstila je i 71 tvrtku na "popis subjekata" ministarstva trgovine čijim se dobavljačima zabranjuje da prodaju američku tehnologiju bez teško dobavljive licence.

SAD i Europa nametnule su financijske kazne Rusiji odmah nakon početka rata i sve otad na zemlju pojačavaju pritisak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene