Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki State Department u srijedu je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, u kojem kritizira Kinu zbog porasta kršenja ljudskih prava, a Rusiju zbog nastavka negativna trenda, te najavljuje da će pripaziti i na kritike stanja ljudskih prava u SAD-u.


U izvješću se Kina izdvaja zbog brojnih kršenja ljudskih prava, poput 'izvansudskih pogubljenja i mučenja, iznuđenih priznanja optuženika, uporabe prisilnog rada i slično'. Ističu se i kršenja prava privatnosti, slobode govora i slobode medija u Kini.

Vezani članci Nancy Pelosi Tko je treća najmoćnija žena Amerike koja sutra dolazi u Zagreb? Ne pije kavu, doručkuje sladoled, a nedavno je razbjesnila Kinu Slika nije dostupna Zabrinutost zbog ruskog zakona o izdaji i špijunaži

Za Rusiju se ocjenjuje da se 'nastavlja negativan trend ukupna domaćeg stanja ljudskih prava'. Stanje ljudskih prava pogoršava se i u drugim zemljama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i istočnoj Europi. 'Prošlu godinu obilježavaju tri trenda: sve veći zahtjevi za osobnim i političkim slobodama diljem svijeta, vladina nastojanja da ograniči te slobode te potvrda da ljudska prava najbolje napreduju u predstavničkim demokracijama, s odlučnim civilnim društvima', ističe u uvodu izvješća State Department.

Na 13 stranica izvješća o Hrvatskoj State Department ističe kako 'vlada općenito poštuje ljudska prava svojih građana, međutim teškoće se javljaju u nekim područjima'. Među njima su 'brojni neriješeni sudski predmeti i zastrašivanje svjedoka u domaćim suđenjima za ratne zločine'. Zatim se navodi kako je 'vlada slabo napredovala u povratu nacionalizirane imovine nekatoličkim vjerskim skupinama'.

Problem u Hrvatskoj ostaje i 'društveno nasilje i diskriminacija etničkih manjina, posebno Srba i Roma', kaže se u izvješću.

Nasilje i diskriminacija prema ženama nastavljaju se, navodi State Department te dodaje kako je izviješteno i o slučajevima trgovine ljudima, nasilju i diskriminaciji prema homoseksualcima, te prema osobama s virusom HIV/AIDS-a.U izvješću se dokumentiraju spomenute teškoće i navode pojedini slučajevi, a posebno opširno su obrađeni propusti u pravosuđu, napadi na novinare, nasilje prema etničkim manjinama, povratak i zaštita izbjeglica i druga pitanja.

Analizirajući ljudska prava u više od 190 zemalja 2008., State Department u izvješću posebno kritizira stanje u zemljama koje su i prije bile izdvajane kao negativni primjeri - Pakistan, Afganistan, Sjeverna Koreja, Kuba, Iran, Irak, Sudan, Somalija, Mianmar i Zimbabve. Izdvaja se beznadno stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, pa se navodi, primjerice, da vlasti ubijaju novorođenčad pri porođajima u zatvorima.

Državna tajnica Hillary Clinton, koju su skupine za ljudska prava nedavno kritizirale zbog stavljanja ljudskih prava u drugi plan za posjeta Kini radi suradnje u suzbijanju globalne recesije i klimatskih promjena, u uvodu izvješća je najavila kako će za novu vladu "ljudska prava biti ključan dio vanjske politke", ali da će se poštivanje najviših standarda tražiti i u SAD-u.

'Nećemo samo nastojati biti na visini naših ideala na američkom tlu već ćemo tražiti veće poštivanje ljudskih prava i u kontaktima s drugim zemljama i narodima diljem svijeta', naglasila je Clinton.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju