Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piratski proizvodi

SAD: Kina i Indija su 'najgori prekršitelji' zakona o intelektualnom vlasništvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se da su zbog krivotvorenja i krijumčarenja vlasnici autorskih prava u 2012. oštećeni za skoro 12 milijardi dolara.

SAD je prozvao Kinu i Indiju kao zemlje koje ne čine dovoljno u borbi protiv krađe intelektualnog vlasništva, upozorivši na krađe trgovinskih tajni u Kini i širenje generičkih lijekova i krivotvorenja u Indiji.

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Policija spriječila dva pokušaja krijumčarenja stranih državljana kazneno prijavljeni Prevozili strane državljane ulovila ih policija: Spriječeni pokušaji krijumčarenja

Kijev 'nemoćan' u gušenju pobune na istoku, SAD presrele 'naredbe iz Moskve'

Ured Američkog trgovinskog predstavnika (USTR) odolio je lobiranju Američke trgovinske komore i farmaceutske industrije da u godišnjem izvješću o tome u kojoj mjeri zemlje štite američke patente, autorska prava i druga intelektualna vlasništva, Indiji dodijeli etiketu "najgoreg prekršitelja". Umjesto toga, SAD je Indiju, koja se nalazi usred izbora, zadržao na tzv. prioritetnoj nadzornoj listi, zajedno s Kinom i drugih osam zemalja. Na jesen će SAD posebno razmotriti dosje Indije i "udvostručiti" napore da svoje bojazni podijeli s novom vladom, priopćio je USTR.

No, neki su vrlo razočarani što je USTR propustio prozvati Indiju i staviti je na omraženi popis, zbog čega može biti podvrgnuta trgovinskim sankcijama ili izgubiti trgovinske povlastice.

Nove sankcije SAD-a obuhvatiti će pojedince, poduzeća i ruski uvoz vojne opreme

"Potreban je snažan odgovor kako bi se ostale zemlje obeshrabrilo da se slično ponašaju", izjavio je Orrin Hatch, republikanac u financijskom odboru Senata i jedan od četvero vodećih zakonodavaca koji je prošle godine naredio istragu o indijskoj trgovinskoj praksi. Tada je Indiju nazvao "pravim primjerom" lošeg postupanja glede pitanja intelektualnog vlasništva.

SAD je također zabrinut zbog piratskih proizvoda u Indiji. Procjenjuje se da su zbog krivotvorenja i krijumčarenja vlasnici autorskih prava u 2012. oštećeni za skoro 12 milijardi dolara. Primjerice, piratska verzija CD-a Windowsa 7 košta 100 rupija, tj. 1,66 dolara, dok originalna verzija košta 100 dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene