Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protuprijedlozi

SAD i Rusija imaju dva različita prijedloga rezolucije o Venezueli

Politički kaos u Venezueli (Foto: AFP)
Politički kaos u Venezueli (Foto: AFP) Foto: AFP
Sjedinjene su Države predstavile nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a pozivajući na dostavu međunarodne humanitarne pomoći i predsjedničke izbore u Venezueli pa je Rusija odgovorila protuprijedlogom rezolucije.

Diplomati su za francusku novinsku agenciju kazali kako još nema datuma glasanja o američkom prijedlogu i pregovori traju no očekuje se da će Rusija iskoristiti svoje pravo veta kako bi podržala vlast predsjednika Nicolasa Madura.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Američki tekst, koji je u subotu vidio Afp, izražava "punu potporu Nacionalnoj skupštini kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji u Venezueli."

Predsjednik toga tijela Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele osporavajući Madurovu vlast.

Nacrt rezolucije izražava "duboku zabrinutost zbog nasilja i prekomjerne upotrebe sile venezuelskih snaga sigurnosti protiv nenaoružanih, mirnih prosvjednika".

Također poziva na "trenutačni početak političkog procesa koji će dovesti to slobodnih, pravednih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora uz međunaordne promatrače, u skladu s ustavom Venezuele".

Rezolucijom se traži od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da "iskoristi svoju ulogu" kako bi osigurao te izbore.

Također ističe se da je potrebno "spriječiti daljnje pogoršanje humanitarnog stanja u Venezueli i ubrzati pristup i dostavu pomoći svima kojima je potrebno na čitavu teritoriju Venezuele".

U petak Moskva je odgovorila svojim prijedlogom rezolucije u kojoj "izražava zabrinutost zbog prijetnji silom teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti Venezuele".

Tim tekstom kritiziraju se "pokušaji miješanja u pitanja koja su unutarnje pitanje ...Venezuele".

Pozivajući na mirno rješenje stanja u Venezueli ruska rezolucija pruža potporu "svim inicijativama čiji je cilj postizanje političkog rješenja... kroz iskreni i uključivi proces nacionalnog dijaloga".

Prema diplomatu, kojeg je Afp kontaktirao, taj tekst, čak i kad na njega ne bi neka od sila uložila veto, ne bi mogao dobiti minimalno devet potrebnih glasova u Vijeću sigurnosti UN-a.

Humanitarna pomoć koju je posalo SAD na granici je Kolumbije i Venezuele no Maduro odbija propustiti je.

Guaido je u petak kazao kako je pripravan poduzeti potrebne mjere uključujući odobriti američku vojnu intervenciju kako bi svrgnuo Madura i ublažio humanitarnu situaciju. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene