Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć iz SAD-a

Zaplijenjeno iransko oružje završilo u Ukrajini

Oružje
Oružje Foto: Afp
Središnje zapovjedništvo SAD-a u ponedjeljak je prebacilo više od milijun komada zaplijenjenog iranskog streljiva ukrajinskim oružanim snagama, objavili su to u priopćenju za javnost.

SAD će tisuće zaplijenjenog iranskog oružja i streljiva prebaciti u Ukrajinu. Potez je to koji bi mogao pomoći u ublažavanju kritičnog nedostatka naoružanja s kojima se suočava ukrajinska vojska dok čeka više novca i opreme od SAD-a i njegovih saveznika, rekli su američki dužnosnici.

Pročitajte i ovo Uništen ruski tenk usred žita pšenice u Harkivu Kakvo trolanje VIDEO Kada ovo vidi Putin, letjet će glave! Zarobljeni ruski tenk nije radio. Ukrajinski časnik nazvao tehničku podršku - u Rusiji

Središnje zapovjedništvo SAD-a, zaduženo za akcije na Bliskom Istoku, centralnoj Aziji i dijelovima južne Azije, već je prebacilo više od milijun komada zaplijenjenog iranskog streljiva ukrajinskim oružanim snagama u ponedjeljak, objavili su to u priopćenju za javnost.

 

Streljivo su prvotno zaplijenile američke mornaričke snage s broda bez državne oznake MARWAN 1 9. prosinca, piše BBC.

Pročitajte i ovo Eksplozija na zapadu Ukrajine Puknuće naftovoda VIDEO Veliki požar u zapadnom dijelu Ukrajine zbog puknuća naftovoda

 

Američka vlada stekla je vlasništvo nad njima u srpnju kroz proces poznat kao građansko oduzimanje, kojim se imovina može zaplijeniti ako se smatra da je njezin vlasnik umiješan u kriminalne aktivnosti.

U ovom slučaju tužba je podignuta protiv iranske Islamske revolucionarne garde, ogranka iranskih oružanih snaga čiji je zadatak očuvanje vlasti u zemlji.

U priopćenju, Središnje zapovjedništvo je reklo da su SAD "predane suradnji sa saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima".

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Novo novačenje Građanima stigli pozivi za vojsku, uvjeravaju ih da neće ići u ratne sukobe: "Imamo dovoljno dobrovoljaca"

Iran podupire Houti pobunjenike u građanskom ratu u Jemenu, ali su transferi oružja toj skupini zabranjeni prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015.

Građanski rat u Jemenu počeo je 2014. godine kada su Huti preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i smijenili vladu zemlje.

Pročitajte i ovo Herson priče iz zatočeništva Šokantna svjedočanstva preživjelih: "Sina su mi mučili strujom, htjeli su ga silovati. Mučni krici parali su zrak"

Svrgnuta vlada ostaje međunarodno priznata vlast Jemena, a podupire je koalicija zemalja u regiji predvođena Saudijskom Arabijom, kao i SAD i Velika Britanija.

Od druge polovice prošle godine, Iran je također više puta optuživan za opskrbu Rusije oružjem, ponajviše bespilotnim letjelicama, za rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

U ponedjeljak, u raspravi o zapadnoj opskrbi Ukrajine streljivom na Varšavskom sigurnosnom forumu, admiral Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a, rekao je da se "sada vidi dno bačve".

Pročitajte i ovo Ilustracija Udar na sjedište Ukrajinci: "Ubili smo zapovjednika ruske crnomorske flote"

Rekao je da su desetljeća nedovoljnog ulaganja značila da su, čak i na početku rata, zalihe streljiva zemalja NATO-a bile napola pune ili još praznije.

Dodao je da vlade i proizvođači oružja moraju "pojačati proizvodnju mnogo bržim tempom".

Pročitajte i ovo Poplava u Indiji Najavljeni novi odroni Bujična poplava usmrtila 14 osoba, 102 još se traže: Voda je srušila kuće i mostove, oštetila vojnu bazu i potopila aute

Prijenos iranskog streljiva događa se u vrijeme dok Bidenova administracija traži alternativne načine za pružanje pomoći Ukrajini usred protivljenja nekih u Kongresu.

Dužnosnici već tjednima upozoravaju da je novac trenutno dodijeljen Ukrajini gotovo potrošen, no pritisak članova republikanske desnice do sada je spriječio Zastupnički dom da odobri dodatna sredstva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene