Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeni vatrogasci

VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Aktualno Galerija Požar u Osijeku - 9 Požar u Osijeku - 9 Foto: Vlado Kos/Cropix Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Foto: Vijesti u 17 Ivan Anušić, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, župan osječko-baranjski Foto: Vijesti u 17 Nikola Kraljik, NZJZ Osječko-baranjske županije Nikola Kraljik, NZJZ Osječko-baranjske županije Foto: Vijesti u 17 +32 Požar u Osijeku - 2 Galerija 1/37 >>
U pogonu osječke tvrtke Drava International u srijedu poslije ponoći zapalila se uskladištena plastika, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite. Požar još nije pod nadzorom, no širenje vatre je usporeno. U mjestima najbližima požaru otkazana je nastava, zrakom se šire dim i štetni plinovi, a građani su pozvani da ne napuštaju domove.

 

  • Veliki požar buknuo u noći na srijedu u skladištu plastike u Osijeku

  • Širi se velika količina dima i otrovnih plinova zbog jakog vjetra i toplinskog isijavanja

  • U nekim naseljima otkazana nastava

  • DHMZ: U Osijeku nema odstupanja u kvaliteti zraka

  • Ozlijeđena trojica vatrogasaca

U pogonu osječke tvrtke Drava International kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite. 

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Pogled iz zraka na požar u Osijeku - 7 Foto: Borna Jaksic/Pixsell

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

 

00:10 Vatrogasci su lokalizirali požar koji je prije gotovo 24 sata buknuo u osječkoj tvrtki za obradu plastike Drava Internacional. No, za vatrogasce posao nije ni približno gotov, čeka ih radna noć. Gusti crni dim, još uvijek se širi naseljima pokraj Osijeka, ali i šire.

"Trenutno je na terenu 20 vatrogasaca, gase rubne dijelove požara. Zahvaćena plastika mogla bi tinjati još nekoliko dana", rekao je Alen Šafran, voditelj smjene JVP-a Osijek. Poželio je i brz oporavak ozlijeđenim kolegama.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ-a Osijek, kazala je djelatnici dva županijska zavoda još uvijek obavljaju mjerenja kvalitete zraka cijelog zahvaćenog područja. "Ono što je bilo i očekivano, što smo uspjeli i potvrditi, i to posebno na požarištu, na ovome mjestu na kojem stojimo - u zraku smo detektirali onečišćujuće tvari, a na samom požarištu spojeve stirena i etil benzena. To su oni spojevi koji i inače nastaju sagorijevanjem plastike.

Mi smo proširili naša istraživanja i na okolna mjesta pa smo napravili još analize u Antunovcu, gdje su također utvrđene onečišćujuće tvari i benzen, ali ne u izrazito visokim koncentracijama."

Kazala je da se ostala mjerenja nastavljaju te da će ih odraditi i na području Ernestinova, Ivanovca, Čepina, Laslova, odnosno na cijelom području koje je zahvaćeno gustim dimom.

"Na području grada Osijeka zrak je zasad zadovoljavajući. Analiza se nastavlja, sutra dolaze kolege iz riječkog zavoda s dva dodatna instrumenta pa ćemo cjelokupne podatke imati tek tijekom sutrašnjeg dana. Onečišćujućih tvari ima, pa molim stanovnike da se drže preporuka i uputa koje smo danas proslijedili u javnost." Na pitanje o posljedicama kazala je kako ne bi o tome govorila, učinak se može vjerojatno pratiti kroz jedan duži period. "Bitno je pridržavati se uputa i pratiti priopćenja", istaknula je.

Sutra rano ujutro gradonačelnik Osijeka i župan izaći će na teren. Preporuka je i za tvrtke koje se nalaze u industrijskoj zoni u Antunovcu da sutra ne rade, rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

22:43 Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdaje preporuku za obustavu rada tvrtki u Industrijskoj zoni Antunovac za četvrtak 5. listopada, prenosi Jutarnji.

Više informacija znat će se sutra nakon mjerenja kakvoće zraka.

21:30 Rezultati mjerenja kakvoće zraka u Osijeku te prigradskom naselju Brijestu, gdje je u srijedu izbio veliki požar plastike u tvrtki "Drava international" pokazali su da nema onečišćenja zraka.

Mjerenje je u Brijestu te na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića provela mobilna ekipa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", izvijestili su u srijedu navečer županijski i osječki gradski Stožer Civilne zaštite.

20:10 Koliko će vatrogasaca ove noći ostati dežurati u Osijeku i ima li opasnosti za okolne kuće i objekte, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić koja je više o svemu razgovarala s jednim od vatrogasaca s terena, Davorom Škaricom, pomoćnikom vatrogasnog zaopovjednika. Što joj je kazao pročitajte >>OVDJE

19:41 Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je zahvalio vatrogascima i svima koji su odmah izašli na teren nakon izbijanja požara. Što je još kazao, čitajte >>OVDJE

19:26 Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić Dragana Vulina, načelnika gradskog stožera civilne zaštite pitala je jesu li proizvodi s osječke tržnice sigurni. >>OVDJE pročitajte što joj je odgovorio, a >>OVDJE čitajte što su gledatelji Dnevnika Nove TV odgovorili na pitanje "biste li pojeli jabuku s osječke tržnice?" 

18:10 Situacija na požarištu osječke tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava International puno je bolja, izvijestila je u srijedu popodne Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dok se u bolnici doznaje da je teže ozlijeđeni vatrogasac operiran i da je izvan životne opasnosti.

"Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

18:00 Grad Osijek je priopćio kako su radnici tvrtke Drava International u kojoj je izbio požar privremeno smješteni u dvorani Jug 2. Riječ je o 115 radnika iz Nepala koji inače žive u tvorničkom krugu i koji su još jutros evakuirani. Grad je radnicima osigurao 116 kreveta, zaštitara tijekom noći, Internet, stolove i stolce za objedovanje te druge potrepštine. Crveni križ osigurao im je hranu. Nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć. Vidno su umorni zbog neprospavane noći, javlja N1.

17:31 Priopćenjem se oglasila i tvrtka Drava Inernational.

"Tijekom noći koja je iza nas došlo je do požara u našem skladištu sirovine, konkretno PET boca i polietilenske folije. Istraga je u tijeku, a naš primarni interes je da se požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja. Unatoč svim mjerama opreza koje primjenjujemo, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti. Naše misli su uz ozlijeđene vatrogasce i njihove obitelji, želimo im uspješan i brzi oporavak", piše u priopćenju.

Više pročitajte >>OVDJE.

17:05 Iz Osijeka se uživo javila reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić koja kaže kako "u usporedbi s apokaliptičnim prizorima od noćas, stanje izgleda bolje. Maloprije otvorena je državna cesta prema Vinkovcima".

Javila je i kako će opasnost trajati još nekoliko dana zbog štetnih čestica koje se šire zrakom.

Stručnjaci preporučuju da kronični bolesnici, prije svega oni koji imaju astmu, ne izlaze, a drugi koji moraju van da nose masku, po mogućnosti F5.

"Koji su kroničari koji imaju već astmu i kronične opstruktivne bolesti pluća, oni su u većem riziku udišući plinove i mogu dodatno nadražiti njihov dišni sustav da uzmu svoju terapiju i nikako ne izlaze van u ovom trenutku. Ako imaju mogućnost da se zbrinu negdje na sigurno kod članova obitelji što je poželjno za njihovo zdravlje. Svi ostali građani koji su dobrog zdravlja i dobre kondicije ne otvarati prozore, ne izlaziti bez prijeke potrebe i ne zadržavati se u okućnicama i dvorištima ne bili tako izbjegli udisanje tosičnih tvari.

Evo imamo situaciju gdje nam obična maska može pomoći ako moramo izaći u svoje dvorište. Poželjno bi bilo ako za osjetljive osobe ako imaju FF35 masku, to je malo čvršća maska koja filtrira te čestice", rekao je Nikola Kraljik iz NZJZ Osječko-baranjske županije.

U samom gradu Osijeku nisu zabilježene povišene vrijednosti jer vjetar ide u suprotnom smjeru.

Bešić Đukarić ističe kako se uzrok požara još ne zna jer istraga ne može ni početi dok požar još traje.

Reporterki Dnevnika Nove TV vatrogasci su potvrdili da je na teren stiglo novo sredstvo za gašanje požara koje se miješa s vodom i usporava širenje vatre.

16:55 Zbog požara u tvornici za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest, u četvrtak nastave neće biti u osnovnim školama u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Šodolovcima i Laslovu te u osječkoj Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi.

Odlučio je tako Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, a odluka je objavljena na mrežnim stranicama županije.

16:45 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može isključiti štetan utjecaj tih tvari na poljoprivredna zemljišta i životinje te će nadležne službe čim bude moguće obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti. 

Više pročitajte >>OVDJE.

16:35 Vatrogasac koji je zadobio teške ozljede trenutno je stabilno i nalazi se u jedinici intenzivne skrbi KBC-a Osijek gdje se nalazi na respiratoru, a opečeno mu je pola tijela, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek, doc.dr. Željka Zubčića, javlja Večernji.

Vatrogasca će sutra prebaciti na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Zavod za opekline.

15:07 Zvonko Bede, vlasnik kompanije, smatra da je požar podmetnut.

"Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva? No pitanje je hoće li se otkriti točan uzrok", rekao je za Jutarnji list.

14:59 Jedan je vatrogasac prilikom gašenja požara u Osijeku upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutačno ukazuje pomoć, javlja Jutarnji.

14:55 O svemu su se oglasili i iz osječkog SDP-a: "Ova katastrofa ostavit će dugotrajne posljedice na zdravlje stanovništva, a posebice nas zabrinjavaju posljedice po okoliš, zbog mikročestica koje dugoročno zagađuju okolna poljoprivredna zemljišta, ali i potencijalno zagađuju vodotokove." 

14:30 Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je veliki požar plastike u tvrtki Drava International u Osijeku nezapamćen te građanima poručio da prate obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe. Najavio je i da će se provesti istraga o tome kako je do požara došlo.

"Razgovarao sam jutros više puta i s gradonačelnikom i sa županom i u kontaktu smo", rekao je premijer. 

14:10 "Ovakav požar i ovakav intenzitet požara, nepovoljne vremenske uvjete, nisam vidio u svojoj 30-godišnjoj karijeri", rekao je Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Osijek.

"Sad gledam, ide sve prema Antunovcu, a sin mi je s unukom u Antunovcu, sad ne znam što da radim. Malo-malo dođem, pogledam da vidimo kakva je situacija, najveći problem nam je dim" rekao je Alen Berić iz Brijesta.

Uživo se s terena javila reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

"Uzrok požara nije poznat. Požar još uvijek traje i prioritet je njega ugasiti. Ovdje gdje se skladište tone i tone plastike danas je bio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Rekao je da nije siguran da su ovdje primijenjene sve zakonom propisane mjere zaštite od požara", rekla je reporterka.

"Utvrđivanje odgovornosti zatražili su i osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Ivanušić, koji je tražio dolazak forenzičara s forenzičkog instituta u Zagrebu. Pitao se gdje su mjerodavne inspekcijske službe svih ovih godina kada se sumnjalo da se ovdje možda i ne radi sve po propisima. Također, zrak donosi opasne čestice, pogotovo u onim naseljima gdje se dim širi. Posebno opasan može biti za kronične bolesnike i astmatičare", dodala je.

13:20 Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da su na intervenciji gašenja požara ukupno ozlijeđena tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. 

13:00 Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je da su, unatoč velikom požaru plastike, kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući.

Po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama odvija se normalno.

Nakon obilaska požarišta Radić je izjavio da su gradske vlasti po izbijanju požara pojačale ispitivanja vode u osječkom Vodovodu, kao i u pročistaču otpadnih voda.

"Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke stavile su se na raspolaganje, a radnike koji su boravili u prostorima poduzeća Drava International zbrinuli smo u gradsku Sportskoj dvorani Jug 2", dodao je osječki gradonačelnik Radić.

Uputio je apel da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju tvrtke Drava International godinama odlagala plastika, koja je dovela do požara, a koji sada predstavlja ugrozu za kvalitetu zraka za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.  

12:40 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je u srijedu da su u gašenju požara u osječkoj tvrtki Drava International ozlijeđena dvojica vatrogasaca.

''Ozlijeđena su dva vatrogasca te su zbrinuti. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć je na trijaži u hitnoj medicinskoj pomoći, a zasad nema dojava da je došlo do trovanja'', kazao je Tucaković te istaknuo da su snage zamijenjene i nastavljaju s gašenjem.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ilustracija (Foto: Vlado Kos/Cropix)

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Požar u Osijeku - 8 (Foto: Vlado Kos/Cropix)

Tucaković je precizirao da se na požarištu trenutačno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

Ocijenio je kako će požar biti aktivan tijekom današnjeg dana te da će tijekom dana na požarište stići novo vatrogasno sredstvo kojim će se pokušati ugasiti požar.

Istaknuo je kako je potrebno kontrolirati kakvoću zraka i vode te je zamolio građane da zatvore prozore i pridržavaju se svih uputa gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite. Dodao je i da se razmatrala upotreba zračnih snaga, ali je odlučeno da nije moguće gasiti iz zraka zbog sitnih čestica.

''Velika je opasnost jer gori uskladištena mljevena plastika. Ovo je već treći put da ovdje gori unazad desetak godina. Sve one mjere koje su trebale biti poduzete, ovdje nisu poduzete. Vlasnik je taj koji je odgovoran za sve što se nalazi unutar ograde, tako da treba ispitati uzroke požara, ali i sve druge okolnosti zbog kojih je došlo do ovako velikog i dosad nezabilježenog požara'', rekao je Tucaković.

12:40 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je potrebno istražiti kako se godinama odlagala plastika čije je zapaljenje izazvalo veliku štetu. 

''Ovim putem tražim da se iz forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari koji će utvrditi razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koje se već 20 godina upozorava i mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale ovaj velik požar", rekao je.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Vlasnik tvrtke Drava International Zvonko Bede (Foto: Vlado Kos/Cropix)

Anušić je dodao da je riječ o situaciji opasne velike prijetnje te da će saniranje trajati godinama, ali je naglasio kako sanaciju trebaju snositi prvenstveno vlasnici i one službe koje nisu na vrijeme reagirale.

''Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe. Očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju isključiti najviše državne instance'', dodao je Anušić te naveo da je ogromna šteta već učinjena.

Župan je pozvao građane da ne izlaze van bez prijeke potrebe i da zatvore prozore i vrata jer je dim preuzeo dobar dio županije i trebat će vremena da se raščisti.

12:30 Toksikolog Franjo Plavšić za DNEVNIK.hr upozorio je na moguće probleme zbog velikog požara.

"Osim ugljikova monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Plinovi guše, izbija kašalj", objasnio je Plavšić.

Posebno je upozorio sve koji su bili izloženi onečišćenom zraku u Osijeku.

Više pročitajte >>OVDJE.

11:25 Objavljene su fotografije požara pogona iz zraka, koje pokazuju zastrašujuću snagu vatrene stihije i sukljanje gustog crnog dima iznad tvorničkih pogona, a toksični dim širi se prema obližnjim naseljima i gradu Osijeku. 

Fotografije pogledajte >>OVDJE.

10:45 Poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje Općine Tordinci, u kojoj se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van ako nije nužno zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike. 

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Požar u Osijeku - 4 (Foto: Vlado Kos/Cropix)  

10:15 Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke Drava International proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zapalila se velika količina plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona, ističu iz HVZ-a.

Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ-a Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin).

Požar se gasi i s robotom za gašenje. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

"Budući da je riječ o požaru jakog intenziteta podignuli smo dodatne vatrogasne snage iz Belog Manastira, Đakova, Valpova i Belišća tako da će ukupno biti angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Požar u Osijeku - 5 (Foto: Vlado Kos/Cropix)

10:05 Državni hidrometeorološki zavod izvijestio je u 10 sati kako će vjetar brzine 5m/s, smjer sjever - sjeveroistok, zadržati smjer do večeri. Mjerne stanice za kvalitetu zraka u Osijeku ne pokazuju odstupanje od redovnih vrijednosti.

9:30 Sustav upozoravanja Civilne zaštite - SRUUK radi, ali poruke su građani, osim na hrvatskom, dobivali i na njemačkom i engleskom jeziku. Više o tome pročitajte >> OVDJE

9:20 Doznajemo kako je cesta prema Brijestu zatvorena, a radnici iz Nepala koji su radili i živjeli u krugu tvornice evakuirani su. Grad im je osigurao smještaj.

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Požar u Osijeku - 5 (Foto: Vlado Kos/Cropix)

9:15 "Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bismo spriječili da vatra zahvati i tu zgradu", rekao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Boris Banjan.

"Nažalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možemo prići na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo, bilo bi jako teško ugasiti vatru. Zasad smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio", rekao je Banjan za Glas Slavonije.

8:50 Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Uzrok požara je za sada nepoznat. Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

"Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije", istaknuo je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na "dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu", a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima, Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku - 10 Upozorenje na snazi FOTO/VIDEO Apokaliptične scene: Pogledajte kako Osijek izgleda danas, dim se širi 40 kilometara dalje  

7:15 Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je kako požar još uvijek nije pod kontrolom, a uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Istaknuo je kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći te da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Širenje požara usporeno je ujutro, zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Veneciji Petero u teškom stanju FOTO/VIDEO Stravična nesreća kod Venecije: Autobus sletio s nadvožnjaka, najmanje 21 osoba poginula. Među ozlijeđenima i Hrvat

Zasad nema mjerenja, ali s obzirom na ogromne količine dima i plinova građani su pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, poručio je dogradonačelnik Vulin.

Vulin napominje kako je u pitanju požar deponija plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara te da je visina uskladištenih bala plastike oko pet metara, pa je upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova do daljnjega na snazi.

 

Nezapamćeni razmjeri požara 

07:00 Nakon cjelonoćne borbe sa stihijom osječki dogradonačelnik Dragan Vulin je novinarima na mjestu događaja rekao kako je požar, kada se govori o osječkom području, dosad nezapamćenih razmjera te se jutros proširio i do proizvodnog objekta tvrtke.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Vulin je zamolio sve građane Osijeka i okolice da što manje borave na otvorenom. Stanje nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van, ali oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore na svojim objektima zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, dodao je.

Vjetar zasad ne nosi dim prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan, poručio je Vulin. Ističe kako požar još uvijek nije pod kontrolom, ali s obzirom na sve angažirane vatrogasne snage, vjeruje da će vrlo brzo biti lokaliziran.

Zasad nema ozlijeđenih osoba, bilo je nekoliko manjih intervencija hitne pomoći prema vatrogascima koji su bili izloženi iznimno visokoj temperaturi, rekao je dogradonačelnik Vulin.

Objekt zatvoren, djelatnici evakuirani

U samom pogonu bilo je raznih uskladištenih plinova i zapaljivih tekućina, koji se koriste u procesu proizvodnje i prerade plastike, pa smo od samog početka gašenja imali izazov kako to izmjestiti, i to je premješteno na siguran dio, koji nije zahvaćen požarom, istaknuo je Vulin.

Napominje kako točan uzrok požara još nije poznat i utvrdit će se očevidom, a vatra je buknula dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike.

Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana, kazao je dogradonačelnik Dragan Vulin. 

Poruke stigle na mobitele

6:30 Ravnateljstvo civilne zaštite poslalo je građanima SMS s upozorenjem na štetno djelovanje nastalih plinova uslijed požara te su pozvani da ne izlaze iz domova ako nije nužno.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene