Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog razlika oko pitanja Izraela

SAD i Australija će bojkotirati UN-ovu konferenciju o rasizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države objavile su u subotu navečer da će bojkotirati konferenciju Ujedinjenih naroda o rasizmu zbog razlika oko pitanja Izraela i prava slobodne govora. Australske su se vlasti pridružile Sjedinjenim Državama i Kanadi u namjeri da bojkotiraju konferenciju o rasizmu.

Ta konferencija, poznata pod nazivom Durban II koja će početi u ponedjeljak u Ženevi, prožeta je neslaganjima. Kanada i Izrael ranije su objavile da će bojkotirati konferenciju zbog straha da će se muslimanske zemlje fokusirati isključivo na odnos Izraela prema Palestincima. Sjedinjene Države kazele su da, iako je dokument o kojem će se raspravaljati na konferenciji izmijenjen, još uvijek postoje neki dijelovi koji su neprihvatljivi.

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Nepravomoćna odluka Rasist koji je vrijeđao strance dobio 10 mjeseci zatvora: "Smatram da sam ja žrtva u cijelom slučaju, na mene je pokrenut medijski linč"

Neprihvatljivi dijelovi teksta dokumenta

 

'Australija je odlučila ne sudjelovati u radu konferencije. Durbanska deklaracija reafirmira se, a Australija je svojedobno izrazila veliku zabrinutost zbog njezina sadržaja', stoji u službenom priopćenju australskog ministarstva vanjskih poslova. 'Nažalost, nismo sigurni da predstojeća konferencija neće biti ponovno upotrijebljena kao platforma za antisemitska stajališta'.

 

Tekst dokumenta 'još uvijek sadrži izraze koji u cijelosti ponavljaju Durban deklaraciju i Akcijski program iz 2001., za koje je SAD već kazao da ne može podržati', rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova Robert Wood. Izrael i SAD napustile su konferenciju u Durbanu u Južnoj Africi 2001. godine, nakon što su se Izrael i cionizam našli na udaru kritika. Wood je kazao da je SAD zabrinut i zbog novih dopuna prijedloga deklaracije vezanih za ograničavanje slobode govora.

Ni Kanađani ne namjeravaju sudjelovati, a EU još uviejk razmatra mogućnost

I Kanađani su izvijestili kako ne namjeravaju sudjelovati u radu konferencije, jer strahuju da će nalikovati prošloj konferenciji. Agencije prenose kako EU još uvijek razmatra mogućnost sudjelovanja u radu konferencije. Češka Repulika, koja predsjedava EU-om, pozvala je na sastanak članica u nedjelju tijekom kojega bi se trebalo razmotriti stajalište bloka o odlasku na konferenciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene