Mihail Saakašvili (Foto: AFP)
Mihail Saakašvili (Foto: AFP) Foto: Afp

Nekoliko stotina prosvjednika koje vodi oporbeni čelnik Mihail Saakašvili pokušali su zauzeli u nedjelju jednu dvoranu u središtu Kijeva, a neki od njih su bacali petarde na zgradu pa je policija odgovorila vodenim topovima.


Policija je odbila prosvjednike, koji su pokušali zauzeti Oktobarsku palaču tijekom koncerta Glenn Miller Orchestra.

Vezani članci Slika nije dostupna Pripreme u punom jeku: Objavljena snimka Jacquesove prve probe na Eurosongu Slika nije dostupna ''I Kijev raspiruje rat u istočnoj Ukrajini''

Neki Saakašvilijevi pobornici su uspjeli ući u zgradu ali nisu prekinuli koncert.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je tražilo od prosvjednika da se suzdrže provokacija, da ne pokušavaju zauzeti zgradu i da djecu ne izlažu opasnosti", naveo je na društvenoj mreži Twitter glasnogovornik ministarstva Artiom Ševešenko.

"Morate im pokazati da ste hrabri, ali i jako mirni", rekao je Saakašvili svojim pristašama ispred Oktobraske palače. "Ostat ću uz vas do kraja", dodao je.

Saakašvili predvodi prosvjede i poziva na svrgavanje ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i parlamenta, koje optužuje da nisu učinili dovoljno u borbi protiv korupcije.

Bivši gruzijski predsjednik koji je pokrenuo novu karijeru u Ukrajini bio je nakratko uhićen prošlog tjedna. Optužen je da je nasilno želio preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda za koje državno odvjetništvo tvrdi da ih financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, svrgnutom 2014. (Hina)