Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

66-godišnja Elizabeth Adeney za mjesec dana postat će najstarija majka u Velikoj Britaniji. Bivša rekorderka od nje je bila mlađa četiri godine.


Elizabethini prijatelji kažu kako razvedena i odličnog zdravlja 66-godišnja poslovna žena još uvijek radi pet dana u tjednu te je neizmjerno sretna što će uskoro roditi prvo dijete. Gospođa Adeney će kada njezino dijete bude tinejdžer imati 80 godina, piše Daily Mail.

Prijatelji kažu kako je Elizabeth godinama bila očajna što nikako nije mogla ostati u drugom stanju. Zato je prošle godine otputovala u Ukrajinu gdje je posjetila kliniku za umjetnu oplodnju koja koristi i spermu i jajne stanice od donora. 'Kada je saznala da je u drugom stanju bila je presretna i nije joj palo na pamet da to skriva. Usprkos godinama vrlo dobro podnosi trudnoću', objasnio je Elizabethin prijatelj.

Moja trudnoća moja je stvar

'Možda se nešto kasnije ustane ujutro i nekada ostane kod kuće još sat ili dva prije nego što ode na posao, no ona još uvijek radi pet dana u tjednu', dodao je. Za medije je odlučila progovoriti i Elizabeth, iako smatra da je njezina trudnoća isključivo njezina osobna stvar. 'Nisam javna osoba i ignoriram publicitet.  Trudnoća je moja vrlo osobna odluka i ne osjećam da bi zbog nje trebala davati intervjue', objasnila je Elizabeth koja je unajmila dadilju koja će joj pomagati oko bebe i s njima živjeti.

Elizabethina trudnoća potaknula je brojne rasprave u vezi majčinstva u poodmakloj dobi i znanosti koja omogućava ženama i pedesetima i šezdesetima da postanu majke. Otvorila je i pitanje treba li ženama, koje više prirodnim putem ne mogu zatrudnjeti, dozvoliti umjetu oplodnju.