Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru pružio "potporu" venezuelskom kolegi Nicolasu Maduru čiju je zemlju zahvatila teška politička kriza, priopćio je Kremlj u četvrtak. Putin je u tom razgovoru "pružio potporu legitimnim vlastima Venezuele u okolnostima pogoršanja političke krize potaknute izvana", dodaje Kremlj.


Juan Guaido, čelnik nacionalne skupštine Venezuele u kojoj oporba ima većinu, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom Venezuele dok je stotine tisuća ljudi prosvjedovalo podržavajući oporbu. Sjedinjene Države, a potom i druge zemlje, ubrzo nakon toga priznale su čelnika oporbe za privremenog predsjednika.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Vođa venezuelanske opozicije Juan Guaido (Foto: AFP) Vođa opozicije pozvao na najveći prosvjed u povijesti: "Morat će poslušati ljude koji govore: 'Dosta je!'"

Ruski predsjednik je osudio "destruktivno upletanje izvana kojim se grubo krše temeljna načela međunarodnog prava", navodi isti izvor. "Zauzeo se za traženje rješenja o okviru ustava", pozivajući da se "razlike u venezuelskom društvu prevladaju putem dijaloga", dodaje se u priopćenju. Nicolas Maduro je pak ocijenio da događaji ovih dana idu u "opasnom" smjeru i "zahvalio je Rusiji na njezinu principijelnom stajalištu", piše dalje u priopćenju.

Dvojica čelnika su usto "potvrdila obostranu spremnost za nastavak rusko-venezuelske suradnje na mnogim područjima". (Hina)