Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moskva kritizirala Zapad

Erdogan nazvao Madura: "Moj brate, glavu gore, Turska je uz tebe!"

Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
"Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu "'Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!'' rekao je glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i izrazio mu potporu pošto se oporbeni čelnik proglasio privremenim predsjednikom, rekao je u četvrtak glasnogovornik turskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon

"Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu "'Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!", rekao je glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom u srijedu, i to uz potporu Washingtona i mnogih latinoameričkih zemalja, a nakon te objave odnose sa SAD-om prekinuo je socijalist Maduro, koji je na vlasti od 2013. u državi bogatoj naftom, ali u teškoj gospodarskoj krizi zbog koje stanovništvo bježi u susjedne države.

Maduro je drugi predsjednički mandat počeo 10. siječnja, nakon pobjede na izborima održanim u svibnju, a koje su mnogi u svijetu, uključujući Europsku uniju, proglasili nedemokratskima.

Otad je Maduro izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.

Većina latinoameričkih zemalja priznala je Guaida za novog predsjednika, a na Madurovu su stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Moskva komentirala zapadno stajalište prema krizi u Venezueli

Nakon što su Sjedinjene Države i njezine saveznice priznale samoproglašenog venezuelskog čelnika za novog predsjednika Moskva je u četvrtak kritizirala zapadne zemlje koje su svojim "stajalištem pokazale kako gledaju na međunarodno pravo".

"Događaji u Venezueli jasno pokazuju stajalište napredne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemiješanju u unutarnja pitanja neke zemlje u kojoj ona želi promijeniti vlast", napisala je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na Facebooku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova to je napisala iz Alžira, gdje je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov počeo višednevni posjet regiji.

Protivnici i pristaše predsjednika Madura masovno su izašli na ulice u cijeloj zemlji u visoko napetoj situaciji. Trinaest je osoba poginulo od utorka u nemirima koji su prethodili prosvjedima, navodi jedna nevladina udruga za ljudska prava.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene