Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik ruskog Izbornog povjerenstva Vladimir Čurov pozvao je 70 promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da prate predsjedničke izbore koji će se održati 2. ožujka.


"Neće biti nikakva ograničenja u radu međunarodnih promatrača", istaknuo je Čurov na tiskovnoj konferenciji na kojoj je potpisao službene pozivnice.

Vezani članci Slika nije dostupna DRAMA U UKRAJINI: Separatisti oteli autobus s promatračima OESS-a! Slika nije dostupna Iz zatvora pušten predsjednički kandidat

Promatrači OESS-a bojkotirali su ruske parlamentarne izbore u prosincu zbog ograničenja koja im je uvela Moskva.

Čurov je kazao da dolazak promatračkog izaslanstva OESS-a očekuje već sredinom veljače.

Ukupno će se 400 promatrača pozvati da nadziru izbore na kojima će se izabrati nasljednik predsjednika Vladimira Putina.

Kandidaturu za izbore službeno su podnijela četvorica kandidata: Dmitrij Medvedev, izabranik predsjednika Putina koji ima najviše izgleda za pobjedu, ultranacionalist Vladimir Žirinovski, komunist Genadij Zjuganov i Andrej Bogdanov, gotovo nepoznat političar koji je odan Kremlju.

Prema anketama, manje od 10 posto Rusa spremno je poduprijeti komunističkog i ultranacionalističkog kandidata, dok bi Bogdanov mogao dobiti jedan posto glasova birača.

Putin se, prema Ustavu, ne može treći put kandidirati, ali je, kako je sam rekao, voljan biti premijer ukoliko pobijedi Medvedev, što je gotovo potpuno sigurno.