Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski ribar poginuo je u srijedu ujutro, nakon što je ruski patrolni čamac otvorio vatru na ribarsku brodicu s četvoricom ribara, izvijestili su dužnosnici japanske obalne straže.


Do incidenta je došlo istočno od sjevernoga japanskog otoka Hokaida, u vodama oko kojih se Japan i Rusija spore.

Vezani članci Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta... Brod Hrvatske obalne straže (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL) Novi incident: Obalna straža u hrvatskim teritorijalnim vodama uhvatila talijansku ribaricu

Japan i Rusija spore se oko četiri otoka na spomenutom području već 60 godina.

Ostalu trojicu ribara ruske vojne snage zadržale su u pritvoru.

Ovo je prvi puta nakon 2. svjetskog rata da je zbog sukoba u tim vodama, koje Rusi zovu Južnim Kurilima, a japanci Sjevernim Teritorijem, stradao japanac, iako su sukobi kroz više od pola stoljeća bili česti.

Prema nekim informacijama, čini se da je ruska mornarica zatražila od od posade japanskog broda namijenjenog lovu rakova, da zaustavi ribaricu, na što su Japanci, prenosi ruski Itar-Tass, "izveli nekoliko opasnih manevara", zbog čega je ruski patrolni brod otvorio vatru.

japan je Rusiji zbog incidenta uližio službenu prosvjednu notu te zatražio oslobađanje trojice mornara i povratak broda, no službena Moskva na notu još nije odgovorila.