Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruska mornarica ubila japanskog ribara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski ribar poginuo je u srijedu ujutro, nakon što je ruski patrolni čamac otvorio vatru na ribarsku brodicu s četvoricom ribara, izvijestili su dužnosnici japanske obalne straže.

Do incidenta je došlo istočno od sjevernoga japanskog otoka Hokaida, u vodama oko kojih se Japan i Rusija spore.

Pročitajte i ovo Potraga za ribarom - 5 tragični brodolom Šok nakon smrti mladića: "Svi su pali u more, dozivali su ga - 'još malo, još malo', a onda je odjednom nestao" Potraga za ribarom - 8 nakon prevrtanja brodice FOTO Objavljeni detalji tragičnog brodoloma u kojem je život izgubio 29-godišnjak

Japan i Rusija spore se oko četiri otoka na spomenutom području već 60 godina.

Ostalu trojicu ribara ruske vojne snage zadržale su u pritvoru.

Ovo je prvi puta nakon 2. svjetskog rata da je zbog sukoba u tim vodama, koje Rusi zovu Južnim Kurilima, a japanci Sjevernim Teritorijem, stradao japanac, iako su sukobi kroz više od pola stoljeća bili česti.

Prema nekim informacijama, čini se da je ruska mornarica zatražila od od posade japanskog broda namijenjenog lovu rakova, da zaustavi ribaricu, na što su Japanci, prenosi ruski Itar-Tass, "izveli nekoliko opasnih manevara", zbog čega je ruski patrolni brod otvorio vatru.

japan je Rusiji zbog incidenta uližio službenu prosvjednu notu te zatražio oslobađanje trojice mornara i povratak broda, no službena Moskva na notu još nije odgovorila. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene