Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija želi jamstva za proturaketni štit u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva želi uvjerljiva jamstva Sjedinjenih Država i njihovih europskih saveznika da planirani proturaketni štit u Europi nije usmjeren protiv Rusije, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za posjeta Poljskoj.

U intervju za poljski dnevnik Wyborcza Lavrov je pokazao spremnost poboljšati odnose sa Zapadom i razgovarati o proturaketnom štitu, piše agencija dpa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moskva prijeti odmazdom za američki štit u Europi Slika nije dostupna Putin ponovno prijeti Europi

"Ako su SAD i Poljska doista zainteresirani jamčiti da europska proturaketna baza nije uperena protiv Rusije, tada smo i mi, kao i dosad, spremni razmotriti njihove konkretne prijedloge", citira list Lavorva koji dodaje "Razgovori bi, međutim, morali biti o jamstvima, a ne samo prazne političke geste".

Rusko-poljski odnosi imaju "golem potencijal" i Rusiji je suradnja s Europskom unijom ključna u vanjskoj politici, dodao je Lavrov.

On je pozvao Zapad da prizna "novu realnost" na Kavkazu, kako je nazvao događaje oko ruske vojne intervencije u Gruziji i ruskog priznanja neovisnosti gruzijskih odmetnutih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, prenosi agencija Reuters.

Američki proturaketni sštit, koji će biti raspoređen u Češkoj Republici i Poljskoj, bit će još dugo uperen samo protiv ruskih raketa, jer rakete iz Irana, koje Amerikanci navode kao jedinu prijetnju, ne mogu prijetiti niti Europi niti SAD, ustvrdio je Lavrov.

Šef diplomacije prvi je visoki ruski dužnosnik u posjetu Poljskoj nakon sukoba u Gruziji u kolovozu. Poljska je razljutila Rusiju jer je predvodila skupinu država iz bivšeg istočnog bloka, koja je tražila da EU zauzme oštro stajalište prema ruskoj intervenciji.

Lavrov će u četvrtak razgovarati s poljskim ministrom vanjskih poslova Radekom Sikorskim i premijerom Donaldom Tuskom.

U kolovozu, kada se dogodila ruska vojna intervencija u Gruziji, Poljska je sa SAD-om potpisala sporazum o postavljanju 10 presretača raketa na njezinu tlu u zamjenu za vojnu pomoć. Dok Moskva taj štiti shvaća kao prijetnju Rusiji, Washington sveudilj tvrdi da se štitom želi zaštiti od "nepoćudnih zemalja", kakav je Iran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene