Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija šalje nuklearni bojni brod u Karipsko more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će poslati bojni brod na nuklearni pogon u Karipsko more na zajedničku mornaričku vojnu vježbu s Venezuelom, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Manevri koji će se održati kasnije ove godine bit će prvi koje je Moskva provela u tradicionalnoj sferi utjecaja Washingtona od završetka Hladnog rata.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Sigurna plovidba na Jadranu - 6 Sigurna plovidba na Jadranu Bili smo u akciji s pomorskom policijom: Vozili prevelikom brzinom na samo sto metara od obale pa dobili 3000 kuna kazne

Rusija je oštro kritizirala Sjedinjene Države zbog slanja sofisticiranog zapovjednog broda i još dva broda u Gruziji kako bi isporučili pomoć i pokazali potporu gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju nakon što je Moskva poslala svoje postrojbe u Gruziju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je pitao kako bi se Washington osjećao "ako mi sada pošaljemo humanitarnu pomoć na Karibe... koristeći se našom mornaricom".

Kasnije u subotu dužnosnik venezuelanske mornarice je rekao da će četiri ruska ratna broda posjetiti Karibe u studenom.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko u ponedjeljak je rekao da će mornarička misija u Venezueli uključiti jednog od najvećih bojnih brodova na svijetu "Petra Velikog".

Prema Karibima će otploviti i najsuvremeniji ruski razarač "Admiral Šabanenko" zajedno s drugim brodovima. Rusija je zanijekala da je taj potez osveta SAD-u zbog njegovih akcija u vezi s Gruzijom.

"Govorimo o planiranom događaju koji nije povezan s trenutnim političkim okolnostima i ni na koji način nije povezan s događajima u Gruziji", rekao je Nesterenko za tisak. Vježbe "ni na koji način neće biti usmjerene protiv interesa treće zemlje".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene