Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija će poslati bojni brod na nuklearni pogon u Karipsko more na zajedničku mornaričku vojnu vježbu s Venezuelom, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.


Manevri koji će se održati kasnije ove godine bit će prvi koje je Moskva provela u tradicionalnoj sferi utjecaja Washingtona od završetka Hladnog rata.

Vezani članci Morski pas - 3 Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu Sigurna plovidba na Jadranu - 6 Bili smo u akciji s pomorskom policijom: Vozili prevelikom brzinom na samo sto metara od obale pa dobili 3000 kuna kazne

Rusija je oštro kritizirala Sjedinjene Države zbog slanja sofisticiranog zapovjednog broda i još dva broda u Gruziji kako bi isporučili pomoć i pokazali potporu gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju nakon što je Moskva poslala svoje postrojbe u Gruziju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je pitao kako bi se Washington osjećao "ako mi sada pošaljemo humanitarnu pomoć na Karibe... koristeći se našom mornaricom".

Kasnije u subotu dužnosnik venezuelanske mornarice je rekao da će četiri ruska ratna broda posjetiti Karibe u studenom.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko u ponedjeljak je rekao da će mornarička misija u Venezueli uključiti jednog od najvećih bojnih brodova na svijetu "Petra Velikog".

Prema Karibima će otploviti i najsuvremeniji ruski razarač "Admiral Šabanenko" zajedno s drugim brodovima. Rusija je zanijekala da je taj potez osveta SAD-u zbog njegovih akcija u vezi s Gruzijom.

"Govorimo o planiranom događaju koji nije povezan s trenutnim političkim okolnostima i ni na koji način nije povezan s događajima u Gruziji", rekao je Nesterenko za tisak. Vježbe "ni na koji način neće biti usmjerene protiv interesa treće zemlje".